Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Dvobojni rolat sa čokoladom i pomorandžom

Dvobojni rolat sa čokoladom i pomorandžom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k225
Dvobojni rolat sa čokoladom i pomorandžom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 8
10/02/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Čokoladni rolat sa pomorandžom - miriše na svežinu i ima odličan ukus"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 5 supenih kašika
  • tečni zaslađivač - 1 supena kašika
  • pomorandže - 1 komad
  • sveže mleko - 100 ml
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 430 g
  • ulje - 4 supene kašike
  • mast - 1 supena kašika, puna
  • so - prstohvat
  • kakao - 1 kašičica
  • nadev
  • čokolada - 80 g
  • orašasti plodovi - 50 g
  • belanca - 1 komad, za premazivanje
  • za posipanje
  • šećer - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Zagrejte sveže mleko i u njemu istopite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Izmešajte i ostavite posudu pokrivenu na 10 minuta.

Izrendajte koru jedne pomorandže i iscedite njen sok.

Istopite svinjsku mast i dodajte ulje.

Prosejte brašno i oblikujte udubljenje.

Dodajte smesu sa kvascem, 1 jaje i žumance drugog, sok od pomorandže, prstohvat soli, ostali šećer i tečni zaslađivač. Ako nemate zaslađival, dodajte još barem 3 kašike šećera.

Od ovih sastojaka umesite meko testo.

Na kraju mešenja dodajte masnoću i fino izrendanu koru. Po potrebi dodajte još malo brašna.

Gotovo testo pokrijte krpom i ostavite da naraste na otprilike sat vremena.

Nakon toga podelite testo na dvaa dela i u jedan dodajte kašiku kakaoa. Premesite koliko je potrebno da se usvoji kakao.

Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte oba testa u pravougaonike debljine otprilike 1 cm.

Nakon toga ih sjedinite preklapajući ih lagano. Ponovo razvijte.

Isecite čokoladu i orašaste plodove.

Pospite ih po dužini testa.

Sa obe strane testa napravite razreze na svakih 2 cm oštrim nožem.

Prepletite ih ređajući ih naizmenično.

Tako oblikovan rolat sa čokoladom stavite u pravougani kalup na papir za pečenje i ostavite da ponovo naraste na još 30 minuta.

Umutite belance i njime namažite raskošan slatki rolat.

Pospite šećerom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na 25 minuta.

Proverite drvenim štapićem da li je gotovo.

Nakon pečenja izvadite rolat iz kalupa i ohladite na rešetci.

Ukusan i veoma aroamtičan dvobojni rolat da čokoladom i pomorandžom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: