Način pripreme
Zagrejte sveže mleko i u njemu istopite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Izmešajte i ostavite posudu pokrivenu na 10 minuta.
Izrendajte koru jedne pomorandže i iscedite njen sok.
Istopite svinjsku mast i dodajte ulje.
Prosejte brašno i oblikujte udubljenje.
Dodajte smesu sa kvascem, 1 jaje i žumance drugog, sok od pomorandže, prstohvat soli, ostali šećer i tečni zaslađivač. Ako nemate zaslađival, dodajte još barem 3 kašike šećera.
Od ovih sastojaka umesite meko testo.
Na kraju mešenja dodajte masnoću i fino izrendanu koru. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Gotovo testo pokrijte krpom i ostavite da naraste na otprilike sat vremena.
Nakon toga podelite testo na dvaa dela i u jedan dodajte kašiku kakaoa. Premesite koliko je potrebno da se usvoji kakao.
Na nabrašnjenoj radnoj površini razvijte oba testa u pravougaonike debljine otprilike 1 cm.
Nakon toga ih sjedinite preklapajući ih lagano. Ponovo razvijte.
Isecite čokoladu i orašaste plodove.
Pospite ih po dužini testa.
Sa obe strane testa napravite razreze na svakih 2 cm oštrim nožem.
Prepletite ih ređajući ih naizmenično.
Tako oblikovan rolat sa čokoladom stavite u pravougani kalup na papir za pečenje i ostavite da ponovo naraste na još 30 minuta.
Umutite belance i njime namažite raskošan slatki rolat.
Pospite šećerom i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni na 25 minuta.
Proverite drvenim štapićem da li je gotovo.
Nakon pečenja izvadite rolat iz kalupa i ohladite na rešetci.
Ukusan i veoma aroamtičan dvobojni rolat da čokoladom i pomorandžom.