Torta Pavlova sa letnjim voćem

26/10/2019
"Ne možemo da stojimo tako mirno, kada znamo da ova torta sama mrzne u frižideru - sama, nepojedena "
Priprema20 min.
Kuvanje300 min.
Ukupno320 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano38
  • Pregledi tokom meseca13
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • belanca - 200 g
  • šećer - 210 g, fin kristal
  • sok od limuna - 3 - 4 kapljice
  • so - prstohvat
  • za krem
  • pavlaka - 250 ml tečna, slatka, za mućenje
  • trešnje
  • breskve
  • grožđe
* merne jedinice

Način pripreme

Protivno mišljenjima koje sam čitala, mogu da vam kažem da je ovo jedan od najlakših deserata koje sam pravila. Nije brz, zato što se smesa od puslice suši oko 5 sati, ali ništa nije teško.

Torta Pavlova je napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove, nakon njene turneje u Novom Zelandu 1920 godine! Klasična varijanta je sa korom od pusllica i umućenom pavlakom, ukrašena jagodama.

U posudu sipajte belanca. Dodajte prsotohvat soli i mutite mikserom 5 minuta. Dodajte 3-4 kapljice soka od limuna i u porcijama počnite da dodajete šećer, mutite na najvišem stepenu miksera.

Smesa treba da bude gusta i sjajna. Na parče papira za pečenje nacrtajte krug prečnika 22 cm. Sipajte u sredinu smesu od puslice i uz pomoć kašike rasporedite po ocrtanom krugu, izvucite ivice na gore.

U sredini smese treba da se stvori udubljenje.

Prebacite pažljivo papir sa oblikovanom tortom u pleh i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 110 stepeni bez ventilatora oko 5 sati.

Izvadite osušenu koru i ostavite na rešetku da se ohladi.

Dobro umutite hladnu pavlaku (koristim zaslađenu, zato ne stavljam šećer dodatno prilikom mućenja) na gust krem. Napunite koru od puslice šlagom.

Ukrasite tortu Pavlova trešnjama, breskvama, zrnima grožđa.

Želim samo da dodam da šlag ne kvasi koru od puslice i onda ostaje hrskava do poslednjeg parčeta.

Izvor recepta je italijanski kulinarski magazin Cucina moderna!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar