Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Pečeno pile sa krompirom i šargarepom

Pečeno pile sa krompirom i šargarepom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78716k967
Pečeno pile sa krompirom i šargarepom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 12
09/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
5
"Aroma pečenog pileta je dovoljna da nas u trenutku pretvori u predatore"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, 1, 8 kg, celo, očišćeno
  • krompir - 3 komada, veliki
  • šargerpa - 3 komada, velika
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • maslac - 80 g
  • đumbir - 1 parčence, manje od oraha
  • biber - 3 - 4 prstohvata
  • so - po ukusu
  • limun - 1/2 komada, sok
  • pomorandža - 1/2 komada, sok
  • maslinovo ulje - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

1. Istopite maslac na slaboj vatri i dodajte mu đumbir narendan na fino rende, prethodno oljušten. Kada počne prijatno da miriše sklonite s vatre, stavite so, biber i sveže ceđene sokove citrusa.

2. Namažite maslinovim uljem dno posude za pečenje, ona treba da je dovoljno velika da stanu pile, krompir i šararepe.

3. Namažite obilno pile spolja i iznutra aromatičnom smesom od maslaca, stavite u posudu i na dno sipajte malo vode - oko pola šolje ili celu šolju i gurnite u zagrejanu rernu na 150 stepeni na 1 sat.

Samo pile takođe treba da pusti tečnost, ali to zavisi od kvaliteta.

4. Oljuštite i isecite šargarepe na lente, stavite ih u posudu sa piletom i pecite još 20 minuta.

5. Oljuštite i isecite na krupno krompir i beli luk i dodajte uz sve ostalo u rernu. Ako je potrebno sipajte još pola šolje vode, ali verovatno da nema potrebe, jer bi trebalo da je pile pustilo pri kuvanju na slaboj vatri.

6. Još jednom obilno namažite aromatičnim maslacem, posolite povrće i vratite u rernu, pojačavajući temperaturu do 180-190 stepeni još oko 30 minuta ili dok pile ne dobije zlatastu i hrskavu koricu i povrće potpuno ne bude gotovo.

7. Servirajte pečeno pile sa krompirom toplo i ućivajte u njemu sa svežom salatom i čašom piva.

Prijatno uz ovo pečeno pile sa krompirom i šargarepom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: