Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Božićni keks sa brusnicama

Božićni keks sa brusnicama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Božićni keks sa brusnicama
Fotografije: marcheva14
1 / 4
10/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
35
"Ima li nečeg slatkog pod jelkom - da li su to aromatični božićni kolači sa brusnicama ili nam se samo tako čini"

Potrebni sastojci

  • brusnice - 70 g, sušene
  • šećer - 180 g
  • brašno - 375 g, belo
  • maslac - 225 g, hladan (na kocke)
  • esencija badema - 1 kašičica
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže
  • sok od pomorandže - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni

Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje

U multipraktiku/blenderu se samelju brusnice i 1/4 šećera dok se na umute u male parčiće.

U posudi se promeša brašno sa preostalim sastojcima, a odozgo se dodaje maslac u kockama. Smesa se pretvara u mrvice veoma fine. Dodaje se esencija badema, brusnice sa šećerom narendana kora pomorndže i sok od pomorandže.

Rukom se mesi testo dok se ne sakupe sastojci. Oformi se rolat oko 5 cm u prečniku. Uvija se u foliju i stavlja se u frižider od 2 do 72 sata.

Ohlađeno testo se seče na šajbne oko 6 mm debljine. Svaka šajbna se uvalja u kristal šečer i poređa se na rastojanju jedna od druge u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.

Keks se peče na 180 stepeni oko 12-14 minuta, ili dok im sasvim blago ne porumene krajevi.

Izvadi se iz rerne, ostavlja se u posudo oko 10 minuta i izvadi se na rešetku.

Božići kolači se čuvaju potpuno ohlađeni u kutiji ili u staklenoj tegli. Imaju dugi rok trajanja, oko 3-4 nedelje.

Beleška: Nakon što sam izvadila ohlađeni rolat, isekla sam ga nožem na kolutove. Pri sečenju, kolut se blago izgnječi i meni se ne sviđa, zato sam svaki kolut oblikovala, isekla sam je kalupom, stvar izbora.

Ostatke testa sam ponovo sakupila, oblikovala i ponovo isekla.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: