Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje
U multipraktiku/blenderu se samelju brusnice i 1/4 šećera dok se na umute u male parčiće.
U posudi se promeša brašno sa preostalim sastojcima, a odozgo se dodaje maslac u kockama. Smesa se pretvara u mrvice veoma fine. Dodaje se esencija badema, brusnice sa šećerom narendana kora pomorndže i sok od pomorandže.
Rukom se mesi testo dok se ne sakupe sastojci. Oformi se rolat oko 5 cm u prečniku. Uvija se u foliju i stavlja se u frižider od 2 do 72 sata.
Ohlađeno testo se seče na šajbne oko 6 mm debljine. Svaka šajbna se uvalja u kristal šečer i poređa se na rastojanju jedna od druge u posudu za pečenje pokrivenu papirom za pečenje.
Keks se peče na 180 stepeni oko 12-14 minuta, ili dok im sasvim blago ne porumene krajevi.
Izvadi se iz rerne, ostavlja se u posudo oko 10 minuta i izvadi se na rešetku.
Božići kolači se čuvaju potpuno ohlađeni u kutiji ili u staklenoj tegli. Imaju dugi rok trajanja, oko 3-4 nedelje.
Beleška: Nakon što sam izvadila ohlađeni rolat, isekla sam ga nožem na kolutove. Pri sečenju, kolut se blago izgnječi i meni se ne sviđa, zato sam svaki kolut oblikovala, isekla sam je kalupom, stvar izbora.
Ostatke testa sam ponovo sakupila, oblikovala i ponovo isekla.