Način pripreme
U veliku posudu stavite maslac koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Dodajte šećer.
Po želji, možete da koristite i smeđi šećer.
Mikserom umutite maslac sa šećerom dok ne dobijete gladak krem. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom.
Sačekajte dok se jaje ne integriše u krem, pa tek onda dodajte sledeće.
U drugu posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli i kesicom praška za pecivo.
Sameljite oljuštene sirove bademe. Dodajte ih u brašno.
Promešajte dobro i krenite sa dodavanjem suve smese u krem od jaja i maslaca.
S vremena na vreme dodajte sveže mleko, kada se smesa zgusne.
Pokrijte kalup (24 cm) sa zidovima koji se odvajaju papirom za pečenje. Sipajte smesu za kolač i poravnajte je.
Odozgo poređajte oljuštene i nasečene smokve. Pospite sve listićima badema i jednom kašikom braon šećera.
Pecite obični kolač sa smokvama na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni sa uključenim ventilatorom oko 35 minuta.
Proverite čačkalicom da li je kolač sa smokvama pečen.
Prijatno!