Način pripreme
Sipajte mleko u odgovajuću šerpu i stavite na vatru da se ugreje. Temperatura treba da dostigne oko 36-38 stepeni.
Najlakše izmerite termometrom, ako nemate, stavite prst, on treba da stoji unutra, a da ne peče mnogo. To je odgovarajuća temperatura. Nakon toga skinite mleko sa vatre.
Na tri litre dodajte 18 kapljica sirišta. Po 6 na svaki litar. Dodajte sirište u ugrejano ovčije mleko i promešajte.
Poklopite šerpu i uvijte, najbolje vunenim ćebetom na tri sata. Nakon toga odvoijte i sipajte u gazu da se lepo ocedi.
Kad se ocedi, možete stegnui gazu i staviti u specijalni kalup za sir. Ako nemate takvu gazu stegnite dobro da se stvori čvor i zakačite da stoji do sledećeg dana.
Sir izvadite iz gaze i odmah je spreman za konzumiranje. Ako volite slan ili želite da ga čuvate, pravite salamuru i u nju potopite sir.
U njoj može stajati mesecima, ne treba da bude u frižideru. Salamura se pravi od 6 litara vode, pomešane sa kg morske trapezne soli.
Domaći ovčiji sir je super ukusan!
Komentari