Ukusna domaća mocarela

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Ukusna domaća mocarela
Fotografije: Doni Niki
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Ova domaća mocarela na sočnim kriškama paradajza i lepom maslinovom ulju - to je ukus leta"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 4 l, domaće
  • limunska kiselina - 10 g (limuntus)
  • so - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Biće vam potrebna velika šerpa. U nju sipajte mleko, tako što ga prethodno procedite i stavite ga na ringlu.

Zagrejte mleko do 45-50°C, treba da bude veoma toplo, ali da ne ključa.

Umočite prst u mleko kako biste proverili koliko je vruće, i ukoliko možete mirno da ga držite u mleko, a da vas ne opeče, znači da se nije pregrejalo.

Nakon toga sklonite šerpu sa ringle i dodajte limuntus, uz neprestano mešanje.

Limunska kiselina usiri mleko, tako se odvaja sir od surutke, koja je svetlo žute boje. U ovom momentu je potrebno da mešate pažljivo smesu, sakupljajući sir u grudvicu.

Nakon toga treba dobro da umesite domaći sir, istiskajući suvišnu surutku.

Ponovo zagrejte surutku tako da postane vruća - negde oko 60-70 °C, dodajte supenu kašiku soli i stavite u nju sakupljeni sir.

Počnite da ga rastežete rukama. Ovaj proces će učiniti sir homogenim i elastičnim. Od njega oblikujte jednu veliku loptu ili nekoliko manjih.

Poslednji korak u pravljenju ukusne domaće mocarele jeda namočite sir u veoma hladnu vodu kako bi se stabilizovano, nakon čega možete da ga poslužite.

Savet: Koristite rukavice, zato što je surutka dosta vruća!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: