Način pripreme
Biće vam potrebna velika šerpa. U nju sipajte mleko, tako što ga prethodno procedite i stavite ga na ringlu.
Zagrejte mleko do 45-50°C, treba da bude veoma toplo, ali da ne ključa.
Umočite prst u mleko kako biste proverili koliko je vruće, i ukoliko možete mirno da ga držite u mleko, a da vas ne opeče, znači da se nije pregrejalo.
Nakon toga sklonite šerpu sa ringle i dodajte limuntus, uz neprestano mešanje.
Limunska kiselina usiri mleko, tako se odvaja sir od surutke, koja je svetlo žute boje. U ovom momentu je potrebno da mešate pažljivo smesu, sakupljajući sir u grudvicu.
Nakon toga treba dobro da umesite domaći sir, istiskajući suvišnu surutku.
Ponovo zagrejte surutku tako da postane vruća - negde oko 60-70 °C, dodajte supenu kašiku soli i stavite u nju sakupljeni sir.
Počnite da ga rastežete rukama. Ovaj proces će učiniti sir homogenim i elastičnim. Od njega oblikujte jednu veliku loptu ili nekoliko manjih.
Poslednji korak u pravljenju ukusne domaće mocarele jeda namočite sir u veoma hladnu vodu kako bi se stabilizovano, nakon čega možete da ga poslužite.
Savet: Koristite rukavice, zato što je surutka dosta vruća!