Način pripreme
Mleko se sipa u čeličnu šerpu.
Limunska kiselina se rastvara u vodi i dodaje se u mleko. Stavlja se na umerenu ringlu i zagreva se do 30 stepeni kako bi se preseklo. Korišćenje kulinarskog termometra je od značaja.
Dodaje se kvasac za sir i veoma dobro se izmeša.
Zagrevanje se nastavlja na jako umerenoj vatri uz neprestano mešanje dok smesa ne dostigne 40 stepeni - da bude prijano topla, ali ne i vruća. Šerpa se skida sa vatre i ostavlja se na 15 minuta kako bi se odvojilo presečeno belance mleka iz surutke.
Dobijeni sitni sir se procedi u posudu, pokriva se gazom i pomoću gaze se stiska što više može. Dobijena lopta se stavlja u tiganj sa nelepljivim premazom i zagreva se na slaboj ringli ili u mikrotalasnoj na jakoj snazi na 1 minut.
Cedi se odvojena tečnost i dobijemo testo se mesi kao hleb. Tako se pojavljuju krakteristične niti za mocarelu. Po izboru sada je trenutak da se doda so. Za vreme mešenja smesa će postati jaka i blistava i počeće da se razvija kao da je vruća. Mogu da se koriste gumene rukavice.
Domaći sir se deli na dve lopte i stavlja se u posudu sa ledom kako bi se stegnulo.
Kada se ohladi, spremno je za konzumaciju u roku od 4 do 5 dana. Čuva se u frižideru u potpunosti zatvorenoj posudi.
Od odvojene surutke može da se napravi sir Rikota, tako što se sporo zagreva surutka dok se belance ne preseče. Skida se sa ringle, ostavlja se da se u potpunosti ohladi i procedi se.
Mocarela u kućnim uslovima je veoma uspešna.