Način pripreme
Opustite se, zatvorite oči i prebacite se tamo negde u Provansu - zemlju polja lavande, bregova koji mirišu i cvetova koji šire svoju aromu. Lavanda (lavandula spica) - mnogima omiljena biljka sa veoma specifičnim mirisom koji naprsto očarava.
Lavanda ima prirodno umirujuće dejstvo i slabo sedativno dejstvo, zbog kojeg se koristi kao prirodni relaksant, kada su osobe nervozne, premorene ili aktivnije.
Cvetovi imaju i baktericidno dejstvo i primenjuju se u obliku čaja.
Dve kašike pripremljene biljke se preliju sa 400 ml vrele vode i ostave se da odstoje 20 minuta.
Čaj koji ostane se procedi i od njega se pije 6 puta dnevno po 80 ml.
Doza čaja od lavande se podeli, tako da se 40 ml uzima 15 minuta pre jela i 40 ml nakon jela.
Čaj pripremljen od cvetova se uzima kod nervne iscrpljenosti, glavobolje, težine, za vreme porođaja, kod kolika i loše probave.
Slaba koncentracija čaja (25% od normalne jačine) se daje bebama za grčeve, kada su razdražljive i uzbuđene.
Cvetovi lavande imaju dejstvo koje umiruje nervozu i slabo su sedativni.
Umirujući čaj od lavande se koristi kod vrtoglavice, migrene, nesanice, neurostenije, ubrzanog rada srca.
Koristi se i kao spazmolitik kod stomačnih, bubrežnih i crevnih kolika.
Mirisni cvetovi lavande imaju i baktericidno dejstvo.
Čaj deluje umirujuće i kod bolova u žučnoj kesi, oslobađa gasova i ima diuretičko dejstvo.
U narodnoj medicini, lavanda se koristi sa stimulaciju varenja i kao spazmolitik.
Ima primenu i protiv moljaca zbog svog insekticidnog dejstva.
Eterično ulje lavande se koristi za masaže kod neuroloških bolova.