Bonapeti.rs»Recepti»Napici»Sirup»Sirup od trešnje

Sirup od trešnje

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sirup od trešnje
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Ne gledajte što u naslovu piše sirup od trešnje, to je u suštini recept da konzervirate letnje raspoloženje"

Potrebni sastojci

  • trešnje - 1 kg, dobro uzrele
  • šećer - 300 g
  • sok od limuna - od 1 malog limuna
  • rozetla - 2 - 3 lista
  • voda - 300 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Očistite trešnje od drški, operite ih i onda izvadite koštice i isecite. To radimo zato što ako ih prvo isečemo i posle ispermo, ispraćemo deo soka, koji će ispustiti.

2. Prelijte voće vodom, sipajte šećer i kuvajte na tihoj do umerenoj vatri 50 minuta do 1 sat.

3. Dok je smesa vruća, stavite listove rozetle i ostavite da puste aromu do trenutka kada se potpuno ohladi. Onda ih sklonite, isedite sok od limuna i pasirajte. Ako je previše gusto, možete da razredite sa malo vode.

4. Procedite koncentrat od trešnje kroz finu cediljku i sipajte u flaše, dobro ih zatvorite i čuvajte u frižideru.

Budući da je količina mala, sirup je za direktnu konzumaciju. Razredi se vodom u proporcijama po vašoj želji i servira se sa kockama leda.

U slučaju da napravite veću količinu, treba da hermetizujete u tamne flaše, zatvorene metalnim poklopcima i da čuvate na hladom i tamnom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: