Način pripreme
1. Očistite trešnje od drški, operite ih i onda izvadite koštice i isecite. To radimo zato što ako ih prvo isečemo i posle ispermo, ispraćemo deo soka, koji će ispustiti.
2. Prelijte voće vodom, sipajte šećer i kuvajte na tihoj do umerenoj vatri 50 minuta do 1 sat.
3. Dok je smesa vruća, stavite listove rozetle i ostavite da puste aromu do trenutka kada se potpuno ohladi. Onda ih sklonite, isedite sok od limuna i pasirajte. Ako je previše gusto, možete da razredite sa malo vode.
4. Procedite koncentrat od trešnje kroz finu cediljku i sipajte u flaše, dobro ih zatvorite i čuvajte u frižideru.
Budući da je količina mala, sirup je za direktnu konzumaciju. Razredi se vodom u proporcijama po vašoj želji i servira se sa kockama leda.
U slučaju da napravite veću količinu, treba da hermetizujete u tamne flaše, zatvorene metalnim poklopcima i da čuvate na hladom i tamnom mestu.