Način pripreme
Priprema testa: U dublju posudu usuti 800 g brašna, dodati so, izmešati, napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, dodati šećer i rendanu koru od limuna(malo, ne od celog limuna).
U sve to dodati vanilin šećer, umešati gaziranu mineralnu vodu, ulje i, uz postepeno dodavanje preostalog brašna, zamesiti mekše testo. Testo premazati uljem sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na tri jednaka dela (formirajući tri jufkice-loptice). Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 5 minuta.
Svaku jufkicu razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik pravougaonika i premazati omekšalim margarinom. Zatim preklopiti gornju stranu, pa donju, a nakon toga sa jedne strane tri puta preklopiti - prvo preklopiti do trećine, potom još jednom i zatim i treći put. Postupak ponoviti i sa preostale dve jufkice. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta.
Nakon toga, svaki deo razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik pravougaonika. Iseći na trouglove (celom dužinom testa seći trouglove). Na svaki trougao naneti po 1 kašiku džema i uviti kiflice.
Pleh premazati posnim margarinom i poređati pripremljene kiflice. Ostaviti da odstoje 10 minuta.
Kiflice peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.
Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade.
Kiflice posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.
Savet: Koristiti gaziranu mineralnu vodu koja je stajala na sobnoj temperaturu, nikako ne koristiti hladnu (iz frižidera).