Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Slatke posne kiflice

Slatke posne kiflice

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Slatke posne kiflice3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
75 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Savršene mekane posne kiflice, koje podsećaju na najlepše dane detinjstva"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 1 kg
  • gazirana mineralna voda - 500 ml
  • so - 1 kašičica
  • kvasac - 40 g
  • limun - malo rendane kore
  • šećer - 2 kašičice
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • ulje - 200 ml
  • za premazivanje
  • posni margarin - 100 g
  • za nadev
  • džem - po potrebi (ili pekmez)
  • za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: U dublju posudu usuti 800 g brašna, dodati so, izmešati, napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, dodati šećer i rendanu koru od limuna(malo, ne od celog limuna).

U sve to dodati vanilin šećer, umešati gaziranu mineralnu vodu, ulje i, uz postepeno dodavanje preostalog brašna, zamesiti mekše testo. Testo premazati uljem sa obe strane, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.

Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na tri jednaka dela (formirajući tri jufkice-loptice). Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 5 minuta.

Svaku jufkicu razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik pravougaonika i premazati omekšalim margarinom. Zatim preklopiti gornju stranu, pa donju, a nakon toga sa jedne strane tri puta preklopiti - prvo preklopiti do trećine, potom još jednom i zatim i treći put. Postupak ponoviti i sa preostale dve jufkice. Prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoje 10 minuta.

Nakon toga, svaki deo razviti oklagijom na pobrašnjenoj radnoj površini u oblik pravougaonika. Iseći na trouglove (celom dužinom testa seći trouglove). Na svaki trougao naneti po 1 kašiku džema i uviti kiflice.

Pleh premazati posnim margarinom i poređati pripremljene kiflice. Ostaviti da odstoje 10 minuta.

Kiflice peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta.

Gotove kiflice izvaditi iz rerne, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade.

Kiflice posuti šećerom u prahu, servirati i poslužiti.

Savet: Koristiti gaziranu mineralnu vodu koja je stajala na sobnoj temperaturu, nikako ne koristiti hladnu (iz frižidera).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: