Način pripreme
Predlažemo vam jedan proveren recept, ukusnu i veoma laku tortu. Recept je sa za tortu sa lisnatim testom, ukusna i sočna kao Napoleon torta i pita od jabuka.
Pripremamo krem sa francuskom sortom jabuka Šarden, koje su veoma aromatične i sočne. Njihov svež slatko-kiseli ukus ih čini najvoljenijim sortama za konzumiranje, zasićen miris ih čini odgovarjaućim za pripremu raznih slatkiša. Takođe možete koristiti zlatni deliše, sorta sa kojom je ukrštena.
Odlučikla sam da uštšetim na prirpemi testa i da koristim lisnato testo. Tako štedim vreme, što ni u kom slučaju ne menja ukus koklača. Odlučila sam da ima oblik torte, pekla sam ga u kalupu sa dnom koji se skida.
Kod ovog kolača počinjemo sa kremom od jabuka.
Izvadite lisnato testo (važno je da je kvalitet dobar) iz frižidera i ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok prirpemate krem.
Testo će biti potpuno spremno za rad, ne mojte se plašiti.
Oljuštite jabuke i isecite na kockice.
Stavite u šerpu sa preostalim sastojcima i kuvajte dok jabuke ne omekšaju 5-6 minuta. Ako želite, možete dodati i suvo grožđe u jabuke.
Kad jabuke omekšaju, ne treba da se izgnječe, skinite ih sa vatre.
U posudi pomešajte skrob (puding od vanile) sa sokom od pomorandže i dodajte u mekane jabuke. Smanjite vatru i mešajte pažljivo dok se ne zgusne smesa, oko 2-3 minuta. Skinite krem sa vatre i dodajte bademe.
Ostavite krem od jabuka da se ohladi.
Priprema za oblikovanje testa: Namažite osnovu pleha za pečenje sa dnom koje se skida. Isecite krug veličine kalupa, koristite dno kalupa za pečenje za merenje i sečenje.
Nakon toga isecite traku od testa i stavite po ivicama kalupa.
Rasporedite krem od jabuka preko testa u kalup 20x22 cm. Postoji dve varijante, jedna je da zatvorite kolač sa još jednim krugom od testa i izbušite ga viljuškom.
Kad se ispeče, prelijte topao kolač od jabuka sa glazurom od šećera u prahu, vodom i esencijom limuna, na kraju pospite bademima. Onda je količina testa 300 do 350 g.
Druga varijanta je da ostavite otkriven i da pospete bademima i da pečete. Kao što sam ja uradila, kao laganija varijanta. Na kraju samo šećer u prahu kao završetak.
Kolač pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Preporučujem da ga pečete rano ujutru, popodne ili uveče i da jedete sledećeg dana. Kolač uspešno možete zamrznuti kad se ispeče.
Nadam se da ćete uživati u pečenju i jelu ove veoma ukusne i aromatične tortice od badema.
Šarden torta od badema sa kremom od jabuka i lisnatim testom je gotova.