Način pripreme
1. Prelijte školjke hladnom vodom, tako da ih dobro prekrije, stavite kašiku soli i promešajte. Treba da odstoje tako bar tri sata, pri čemu se za to vreme slana voda dva, tri puta zamenjuje novom. Tako će morski plodovi izbaciti pesak koji sadrže.
Ovaj koraj je neophodan samo ako su vam školjke žive. Ako koristite zamrznute trebalo bi da su prethodno obrađene i da nemaju više peska. U tom slučaju se kuvaju tako što se stavljaju na vatru direktno, ne odmrzavaju se.
2. Naše školjke Fantazija, koje sam tako krstila zbog njihovog fantastičnog ukusa, prvo izdinstamo da se otvore. Za taj silj stavite na ringlu na jaku vatru čašu vode sa lovorovim listom, zrnca bibera i malo soli i sipajte školjke.
Rastresite s vremena na vreme u trajanju od dva minuta dok se sve ne otvore i sklonite sa vatre, Izvadite rešetkastom kašikom, a bujon procedite. Ako ima neotvorenih ili onih sa polomljenom ili oštećenom ljušturom bacite ih, one nisu pogodne za konzumaciju.
3. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i u njemu zapržite beli luk iseckan na srednje velike parčiće ili kriške, sipajte brašno i mešajte minut-dva. Čim prijatno zamiriše sipajte vino i malo izdvojenog bujona i nastavite da mešate još minut-dva.
4. Dodajte suve začine i peršun i na kraju školjke. Sačekajte na isključenoj ringli oko 2 minuta da upiju sos i sklonite sa ringle.
5. Poklopite poklopcem na još dva minuta i servirajte.
Prijatno!