Način pripreme
Za ovaj recept vam je potreban kalup prečnika 18 cm - 2 komada.
Uz ovu trotu možete popiti šolju tople čokolade u kišnim danima i da uživate u jesenjem suncu i šarenom lišću.
Za tortu prvo pripremamo sastojke za kore. U odgovarajućoj posudi pomešamo suve sastojke - prosejano brašno, kakao (nezaslađen), prašak za pecivo i so.
U multipraktiku umutimo maslac na sobnoj temperaturi i šećer dok ne pobele, nakon toga dodajemo žumanca jedno po jedno.
Posebno umutimo belanca na sneg. Dodajemo ih u posudu, mešamo pažljivo sa poslastičarskom spatulom. Sipamo i kafu, pomešanu sa svežim mlekom i polovinom semenki od vanile.
Dobro promešamo smesu i ravnomerno je rasporedimo u dva kalupa za pečenje.
Uključujemo rernu na 180 stepeni, a kore pečemo oko 35 minuta. Vadimo ih iz kalupa i ostavljamo da se ohlade, nakon toga ih pažljivo prepolovimo na dva jednaka dela. Dobijamo četiri kore, ali za ovu tortu ćemo koristiti tri, a četvrtu ćemo sačuvati.
Za prelivanje kora koristim sirup od slatkog umesto šećera, zato što sam bele trešnje kuvala sa vanilom i mirisi odgovaraju kao kontrast gorkom bademu i likeru. U kaseroli na umerenoj temperaturi pomešamo sasojke dok se ne rastope. Vrelim sirupom prelvamo tri hladne kore. Ostavljamo ih na plitke tanjire sa strane da upiju sirup.
Za krem sameljemo u blenderu prethodno pečene bademe. U njih dodajemo maskarpone, preostalu polovinu vanile, zajedno sa oceđenim voćem iz slatkog i šećerom u prahu. Mutimo krem dok ne dobijemo željnu konsistenciju.
U kaseroli na pari rastopimo belu čokoladu, pavlaku i maslac, energično mešamo dok ne dobijemo gladak ganaš.
Počinjemo sa sastavljanjem torte tako što na dno kalupa za tortu stavimo prvu koru.
Preko nje rasporedimo krem, sloj oko 3 cm. Stavljamo pažljivo drugu koru, takođe namažemo debljim slojem krema. Završavamo trećom, poslednjom korom. Namažemo tortu tanjim slojem krema odozgo i sa strane.
Prelivamo je ganašem i sa strane posipamo čokoladnim mrvicama. Dodajemo i zapečene bademe oko osnovne kore. Ukrašavamo tankim linijama od karamele i čokoladnim leptirima.
Ostavljamo ortu u frižideru na oko jedan sat da se stegne.
Savet:
1. Od kore koja vam je ostala možete napraviti piškote. S kremom od maskarponea i sezonskim voćem možete pripremiti drugi desert iznenađenja za vašu porodicu.
2. Ako nemate dva kalupa možete peći kore jendu nakon druge.
3. Ako imate sirove bademe, prethodne večeri ih potopite u hladnu vodu. Lako se oljušte, osuše se i peku u rerni. Samleveni sitno u multipraktiku ili isečeni i filirani, njihov ukus je mnogo dobar i drugačiji od kupovnih.
4. Slatko možete zameniti šećerom ili da dodate sezonsko voće u krem - maline, breskve ili kajsije sa kojima je ukus najbolji. Eksperimentišite i odvedite nas do ukusnog i slakog kraja.