Način pripreme
Ako su surimi štapići zamrznuti i nemate vremena da čekate da se odmrznu, u posudu sipajte mlaku vodu i umočite štapiće bez vađenja iz pakovanja. Nakon 15-20 minuta će biti spremni za kuvanje. Skinite celofan sa svakog komada.
U zagrejani tiganj kanite maslinovo ulje i dodajte maslac da se istopi. Ubacite jedan čen belog luka u tiganj na nekoliko minuta da se začini maslac, a zatim ga izvadite.
U posudu sipajte brašno, prstohvat soli, crni biber i uvaljajte u smesu svaki štapić. Zapržite ih na maslacu sa obe strane. Kada su gotovi, dodajte belo vino, zapržite čen belog luka, sok od pola limuna, smanjite temperaturu i poklopite na nekoliko minuta.
Gotove štapiće poređajte u tanjire, koristeći sveže listove zelene salate za podlogu i iscedite drugu polovinu limuna na njih.
Izrendajte malo kore limuna odozgo i pospite crnim biberom i sitno iseckanim belim lukom i peršunom.
Po želji možete napraviti sos od maslaca, vina i limunovog soka (koji vam je ostao u tiganju), tako što zagrejete sve i dodajete uz neprestano mešanje brašno i čašu bujona od povrća. Na kraju dodajte beli luk i iseckan peršun ili mirođiju.
Dinstane surimi štapići sa maslacem, belim lukom i belim vinom su veoma ukusni.
Sa surimi štapićima preporučujemo da probate i neku od naših sjajnih salata sa surimi štapićima.