Način pripreme
Umutimo 1 supenu kašiku čia semenki sa 3 supene kašike vode i ostavljamo da nabubre dok pripremamo vegan mleko.
Da bismo napravilo ovseno mleko, prvo natopimo ovsene pahuljice u 1 šolju vode na oko 10-15 minuta. Pre nego što coedimo nabubrele ovsene pahuljice, sipamo ih u nutri bulit (ili moćan blender), zasladimo domaćim medom od maslačka i dodajemo u njih novu čašu sa vodom za mlevenje. Meljemo nekoliko puta po nekoliko sekundi.
Sipamo u duboku posudu 1 šolju gotovog ovsenog mleka, ne cedimo. U njega dodajemo sirove ovsene pahuljice (izmrvljene u avanu) - seme suncokreta i bundeve, suvo voće (sitno iseckano) - šljive, brusnice i čiu (koja je nabubrila i želirala se).
Sipamo smesu finih ovsenih pahuljica i ostavljamo da stoji oko 1 sat da upiju vodu. Nakon toga pomešamo sa suvim sastojcima: rogačem, cimetom, sodom, vodom, vanilom, pšeničnim mekinjama, konopljinim brašnom, tipskim brašnom i mesimo sa kukuruznim finim brašnom.
Dobijamo meko testo koje se malo lepi, u njega dok mesimo dodajemo malo nerafinisanog suncokretovog ulja da bude glatko. U pleh, prethodno namazan nerafinisanim suncokretovim uljem, poređamo na razmaku loptice od slatkog testa (veličine oko 3 cm) i pečemo na 180 stepeni oko 15-18 minuta.
Kad budu gotovi stavljamo ih u kutiju da ostanu mekani, prvih nekoliko minuta ostavljamo otvorene da se ne pokvase od kondenzacije toplote. Nakon toga čuvamo u zatvorenoj kutiji.
Po želji možemo servirati kolače sa sveže napravljenim ovsenim mlekom (fino proceđenim nakon mlevenja i zaslađivanja).
Zdravi i dijetetski vegan uskršnji kolači sa ovsenim mlekom i čiom!