Način pripreme
Veče ranije potopimo bademe, da možemo sledećeg dana da oljuštimo ljuske, jer su tako mnogo nežnog ukusa i prijatno hrskavi.
Otvaramo blago sušene kajsije i punimo ih po jednim oljuštenom bademom u svaku i zatvaramo.
Natopimo čia semenke u toploj vodi, dok ne nabubre, upiju vodu i želiraju se (oko 10 -15 minuta).
U dubokoj posudi promešamo energično žicom jaje i u njega dodajemo ostale sastojke - braon šećer, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), hlebnu sodu, vanilu u prahu i već želirane semenke čie, a nakon dodavanja svakog sastojka mešamo žičanom mutilicom.
Na kraju zgušnjavamo homogenu smesu sa tipskim brašnom, a u jednom trenutku nastavljamo da mešamo žičanom mutilicom, a nakon što se više zgusne - zamesimo testo rukom, dok ne usvoji brašno.
Dodatno mesom testo sa malo šarlana. Podelimo testo na male loptice (veličine oko 2 cm). Uzimamo 2 lotpice od kojih svaku spljeskamo prstima u elipsast pljosnati oblik, malo veći od sušenih kajsija punjenih bademima.
Stavljamo jednu kajsiju sa nadevom od badema preko jednog elipsastog parčeta testa i pokrivamo odozgo drugom elipsom sjedinjujući ih sa strane i pritiskajući prstima da se slepe i na kraju kružnim pokretima oblikujemo lopticu između dva dlana.
Ponavljamo isto i sa preostalim testom. A postoji i druga lakša varijanta - jednostavno da obučemo sa malo slatkog testa sušene kajsije i da ih oblikujemo u okrugle kolače. Dobija se oko 20 komada.
Poređamo ih na rastojanji jedno od drugog u posudu za pečenje, prethodno namazanu šarlanom. Pečemo kolače sa nadevom na 180 stepeni ok 12-15 minuta, pri čemu na osmom minutu pečenja, ako su se ispeklio do tamno zlataste boje s donje strane, uključujemo rernu da peče samo na gornjem grejači preostalo vreme.
Čim su gotovi - finom metalnom špatulom ih pažljivo odvajamo od poside, poređamo ih u kutiju za kolače i brzo zatvaramo poklopcem da ostanu mekani.
Nežni kolači sa čiom, sušenim kajsijama i bademima su prijatno iznenađenje sa svojim nadevom od voća i koštunjavog voća! Pogodni za sve praznične dane i specijalne prilike!
Čudesno ukusno!