Način pripreme
U odgovarajuću posudu za kuvanje stavljamo suve ili sveže listove nane i prelivamo odozgo vrelom vodom.
Sačekamo da dobije zasićenu boju i miris 5-10 minuta i uzimamo topao napitak sa zahvalnošću za lekovite svrhe.
Među najpopularnijim lekovitim svojstvima nane su protivupalni, protiv grčeva i svjostva regulisanja hormona.
Leči nadraženost organa za varenje, pomaže regulisanju hormona, izlazi na kraj sa glavoboljom, čak i celulutom.
Smanjuje mučninu i povraćanje, povećava apetit, poboljšava varenje, snižava kiselinu u želucu, prekida stomačne grčeve.
U hemijskom sastavu su otkriveni vitamini A, B6, C, K, tiamni, niacin, riboflavin, mikroelementi kalcijuma, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen, gvožđe i mangan itd.
Čaj od nane ima značajan utican na zdravlje disajnih puteva zbog svojih prirordnih kvaliteta koji smiruju i deluju protivupalno.
Može pomoći kod olakšavanja bolova u grlu, moćni miris biljke, takođe, čaj od nane za regulisanje rada želuca pomaže čisšćenu sinusa i čak povećava jasnoću uma.
Nana se preporučuje kod fizičkog i mentalnog umora za osvežavanje!