Rošav kolač

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Rošav kolač
Fotografije: Ivan Katsarov
4 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
16
"Neodoljivo ukusan rošav kolač za jedno lepo popodne"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer u prahu - 300 g
  • ulje - 300 ml
  • kiselo mleko - 200 g
  • brašno - 450 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • vanila - 1 kesica
  • limun - 1 komad
  • orasi - 200 g, mleveni
  • marmelada - 1 teglica (oko 300 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo je bio omiljeni rošav kolač moje babe Cvetane.

1. Jaja su sa sobne temperature. Umute se da udvostruče svoj obim.

2. Dodaje se šećer u haha u mute se dok ne pobele.

3. Ulje se stavlja u tankom mlazu u jaja, dok se mute.

4. Kiselo mleko, vanila i narendana kora limuna se dodaju u smesu od jaja i muti se.

5. Stavljamo 150 grama oraha u smesu i sačuvamo 50 grama.

6. Brašno se proseje dva puta, pomešano sa praškom za pecivo i dodaje se u smesu. Dobija se konzistencija malo gušća od one za klasični kolač.

7. U namazanu i brašnom posutu posudu za pečenje (ne kalup za kolač sa rupom) se sipa smesa od jaja, pri čemo se sačuva količina jedne šolje, koja ne odlazi u posudu za pečenje.

8. Preko sirovog testa se maže domaća marmelada. Ona je onakva kakvu volite, ali baba je pravila od šljive, šipka ili marmelada jabuke. U ovom slučaju ja sam napravila sa slatkom od borovnica. Dobro je da je slatko prethodno dobro umućeno, da se lakše maže.

9. Izdvojeno testo za kolač sa pomeša sa izdvojenih 50 grama oraha i dodaje se još brašna - toliko da se rukom zamesi tvrdo testo. Dobijamo malu loptu tvrdog testa veličine srednje jabuke.

10. Pomoću krupnog kuhinjsog rendeta narendamo tvrdo testo (ono treba da je toliko tvrdo da može da se renda) preko slatka. Rasporedimo ravnomerno po površini.

11. Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Dobije se jedinstveno vazdušast kolač sa slatkom i hrskavom rošavom koricom, koja je uz to i orašastog ukusa. Razume se, orasi mogu da budu zamenjeni bademima.

12. Nakon što se kolač sa slatkom ohladi, posipamo šećerom u prahu i cimetom za raskoš. Jedemo direktno ili serviramo u društvu kugle sladoleda.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: