Način pripreme
Rerna - 190 stepeni
Pljosnata tepsija obložena papirom za pečenje.
Dva šprica i zvezdasti dodatak Wilton № 1.
Meki maslac se umuti špatulom. Dodaje se belance, vanila i šećer u prahu. Meša se dok se sastojci ne upiju, ponovo špatulom. Smesa je trenutno veoma tečna.
Kroz cediljku se dodaje brašno iz dva dela, meša se. Testo već postaje suvlje i rukom se blago domesi u posudi, iako se još uvek lepi za prste, ali brašno se više ne dodaje.
Uzima se fišek srednje veličine, neisečen u donjem delu i stavlja se u duboku čašu, puni se smesom. Lagano se gnječi, kako bi se rasporedilo i kako bi se izbacio vazduh. Odozgo se čvrsto zavrne.
U drugi fišek, kojem se iseče donji deo, se stavlja dodatak № 1.
Iseče se prvi fišek i ubacuje se drugi, tako da uđe u dodatak. Ovo se radi sa ciljem zato što smesa koliko god da je mekana, ona ni na koji način ne može da se obrađuje rukama da se ne bi probušio fišek, što bi se desilo ukoliko ne postoji zaštita drugog fišeka.
Iako su fišeci Wiltona gusti i jaki, smesa je takva da se kolačići veoma teško oblikuju, treba primeniti silu da bi se oblikovali i po svoj prilici prvi fišek će popucati jednom momentu, kao što se i desilo prilikom mog rada s keksićima.
Na papiru za pečenje u tepsiji se oblikuju kružići s rupom u sredini, otprilike 5, 6 cm.
Peče se na 190 stepeni, ne duže od 5 do 7 min.
Keksići bi trebalo tek da nagoveste zlatkastu boju, prilično beli da budu.
Izvade si, hlade se u tepsiji 10 minuta i nakon toga se ređaju.
Ovo su oni raskošni keksići koji se prodaju u lepim metalnim kutijama. Koliko i da u receptu skoro da nema koplikovanih sastojaka, keksići su komplikovan posao, ali potpuno su vredni truda.