Način pripreme
1. U posudi umutite mekani maslac sa mašću dok se ne dobije gladak krem.
2. Sipajte šećer i vanilin šećer i nastavite da mutite.
3. Dodajte malo po malo brašna, prosevajući ga i zamesite glatko, kompaktno testo. Oblikujte loptu, uvijte je u providnu foliju i ostavite na 1 sat u frižideru. Ako žurite, stavite na 20 minuta u zamrzivač.
4. Oblikujte keksiće veličine i oblika po vašoj želji - spljeskani krugovi ili loptice, poređajte ih u pleh preko papira za pečenje i pecite dok lagano ne porumene u prethodno ugrejanoj rernu na 170 stepeni. Budu brzo, zato posmatrajte. Oko 15 minuta je dovoljno, ali zavisi od veličine koju ste napravili.
Ja dobijam dva pleha, oblikujtem tako što kidam komadić testa, manje od oraha, pravljam lopticu i posle je spljeskam. Ako vi više volite veče i deblje, onda će trebati malo više vremena u rerni.
5. U dubojom tanjiru pomešajte šećer u prahu sa sitno iseckanim orasima.
6. Uvaljajte ih obilno u smesu, dok su još topli, ali ne vreli. Poređajte ih na širok tanjir i ako je ostalo smese od oraha pospite je odozgo. Budu više nego ukusni i tope se u ustima. Kući ih zovemo zrna peska, zato što imaju mrvljivu i nežnu strukturu.
Ovo je jedan od ukusa i mirisa iz mog detinjstva, koji delim sa svima vama.
Neka vam je slatko!