Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pršuta»Domaća pršuta u frižideru

Domaća pršuta u frižideru

Miroslava MirchevaMiroslava Mircheva
Početnik
210
Domaća pršuta u frižideru
Fotografije: Miroslava Mircheva
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Pogledajte kako da pripremite jedinstvenu pršutu, koju možete sušiti na sigurnom mestu u frižideru"

Potrebni sastojci

  • svinjski kontra file - 2, 5 kg
  • morska so - 2.5 kg
  • aleva paprika - 1/2 paekta /ljuta ili slatka/
  • biber - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • čubar - 3 - 4 kašičice
  • piskavica - 1 kesica
  • origano - 3 - 4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo meso od žilica. Isečemo po dužinii na odgovarajuće komade. U duboku posudu sipamo morsku so (oko 1 prst) i poređamo svinjski file odozgo.

Sipamo ponovo so i tako ređamo dok se svi komadi dobro ne pokriju, završavamo debelim slojem soli. Ostavljamo na hladnom 48 sata da se ocedi voda od mesa.

Kad bude gotovo vadimo, operemo i potopimo meso u hladnu vodu na 24 sata, lepo je da se promeni bar dva puta.

Natopljeno meso osušimo pažljivo krpom. U drugoj posudi pomešamo začine (ako želite možete zameniti drugim po vašem izboru).

Svako parče pažljivo uvaljajte u njih i pritisnite da se lepo zalepe. Poređajte na rešetku i stavite u frižider.

Okrećite komade svakog dana dok se potpuno ne osuše. U zavisnosti od debljine, nakon oko 15-20 dana je gotovo za konzumiranje. Odlična pršuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: