Način pripreme
Potopite suvo grožđe u mlaku vodu na 15 minuta. Isecite oljuštee bademe na male komade. Potopite suvi hleb u sveže mleko. Iscedite pola pomorandže, a koru izrendajte.
U veliku posudu sipajte šećer, dodajte mekano suvo grožđe, oceđen i izmrvljen hleb, konjak, brašno, jaje, izgnječeni karanfilić, rendani đumbir, ušećerene korice, cimet, muskatni oraščić, rendanu koru od pomorandže i sok, bademe i mekani kravlji maslac.
Dobro promešajte sve sastojke. Isecite dve pomorandže. Namažite dno i ivice vatrostalne posude kravljim maslacem. Na dno i po ivicama stavite krugove pomorandže. Sipajte smesu u posudu. Poravnajte.
Pokrijte parčetom papira za pečenje. Stavite posudu u duboku šerpu sa hladnom voodm. Nivo vode treba da dođe skoro do ivica posude. Stavite šerpu sa posudom u hladnu rernu. Pecite božićni desert 3 sata na 150 stepeni, s vremena na vreme dodajte mlaku vodu.
Izvadite gotov kolač iz rerne, sačekajte oko 20 minuta i okrenite na odgovarajući tanjir. Za ukras umutite belanca kratko viljuškom. Potopite grančicom ruzmarina i nakon toga uvaljajte u kristal šećer. Ukrasite desert snežnom grančicom i štapićima cimeta.
Neka vam je slatko!