Način pripreme
Pomešajte vodu i šećer. Kuvajte dok ne dobijete sladak sirup. U odgovarajući tiganj stavite maslac i zagrejte ga na ringli, da se malo otopi. Dodajte mu griz da se proprži u maslacu, dok ne dobije zlatnu boju.
Drvenom kašikom promešajte maslac. Čim omekša, odmah dodajte griz. Narendajte muskatni oraščić malo za aromu i ukus.
Za to vreme šećer treba da se otopio na drugoj ringli, ja sam to radila istovremeno, i treba da ste dobili šećerni sirup. Sipajte sirup u tankom mlazu u proprženi griz. Smesu dobro mešajte, kako se ne bi stvorile grudvice. Ja ne ostavljam mnogo da se zgusne. Smesa treba da postane glatka.
Sklonite sa vatre smesu sa vodom, šećerom grizom, muskatnim oraščićem, maslacem. Još dok je vruća, sipajte u malu vatrostalnu posudu. Sameljite orahe. Desert ravnomerno posipajte cimetom i preko, kada se ohladi, orasima. Kada se malo ohladi, isecite ga na 6 parčeta. Poslužite u tanjirima.
Topao, mek, topi se u ustima. Meni se više sviđa ovakav. Kada se ohladi, bude baš čvrst. Uživajte! Ovaj kolač je sličan turskoj griz alvi, ali ima različit ukus.