Način pripreme
Siguno ne postoji osoba kojoj piroške nisu vratile lepe uspomene. One su raskošne, mekane, ukusne i mogu da budu spremljene sa različitim punjenjima - slatke ili slane.
Takođe, umesto da se prže, one mogu da se ispeku u rerni, tako što se prethodno premažu umućenim jajetom.
Ove slatke piroške iz mog detinjstva su pržene, tako ih pamtim. Jele su se tople i bile su mekane iznutra, sa tankom hrskavom koricom spolja. A njihovo punjenje je od jabuka - aromatične i ukusne - to je bila magija.
Piroške u ovom receptu su upravo takve.
Evo i kako da ih spremite:
1. Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanoj vodici. Dok se aktivira, prosejte brašno u posudi i napravite kladenac, u kojeg sipajte jaje, blago umućeno sa prstohvatom soli, zatim maslac, kiselo mleko i na kraju aktivirani kvasac.
2. Umesite glatko testo za piroške, tako što ćete možda morati da u njega dodate još brašna, dok ne prestane da se lepi i postane jednostavno za oblikovanje. Ostavite ga da odmori 30 minuta, prekriveno čistom, pamučnom krpom.
3. Za to vreme ogulite i izrendajte jabuku. Ja sam koristila jednu veliku, ali mogu i dve manje ili srednje. Odmah pospite sokom od 1/4 limuna ili 1/2 limete i šećerom.
Sačekajte da pusti tečnost i tada dodajte 20 grama maslaca i stavite na umerenu vatru. Mutite dok se tečnost ne redukuje, a jabuka omekne i počne da se karamelizuje. Sipajte čep brendija i ponovo mešajte još jednu, dve minute. Ostavite punjenje da se malo ohladi.
4. Opušteno i blago naraslo testo razvijte na nabrašnjenoj i nauljenoj radnoj površini, na koru debljine 3-4 mm. Prstenom ili čašom isecite kružiće prečnika 9 cm. Isečke skupite u loptu i ostavite da se otpuste, dok oblikujete prvu šaržu.
5. Stavljajte po kašičicu jabuka, raspoređujući ih lagano bez stizanja do krajeva kružića. Uhvatite sa oba hraja i skupite ih dobro stiskajući i oblikujući nešto poput češlja. Lepo zatvorite, da bi punjenje izlazilo.
Na isti način nastavite i sa ostatkom testa.
6. Gotove piroške sa nadevom poređajte na blago nabrašnjenu radnu površinu ili tepsiju da se ne bi zalepile i premažite ih s malo ulja, da se ne bi uhvatila korica.
Ako ćete ih direktno peći, poređajte ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Ostavite ih na 20 minutica.
7. Zagrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri - 5, 6 stepen od 9. Pržite neobične piroške sa jabukama dok ne postanu zlatkaste i izvadite ih na kuhinjski papir, koji apsorbuje višak masnoće.
8. Poslužite tople, tako što po želji pospete šećerom u prahu. Ja više volim bez njega, ali svako ima različit ukus, tako da vi izaberite.
Neka vam je slatko!