Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Piroške»Piroške sa jabukama

Piroške sa jabukama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Piroške sa jabukama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
12
"Omiljene piroške sa jabukama od detinjstva se pripremaju sa inspiracijom, željom i po tačnom receptu"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 280 - 300 g
  • kvasac - 15 g, živi
  • voda - 90 ml
  • kiselo mleko - 60 g
  • jaja - 1 komad, malo
  • kravlji maslac - 15 g, meki ili polurastopljeni
  • šećer - 2 kašičice, s vrha
  • so - 1 prstohvat
  • ulje - 1 supena kašika
  • vanilin šećer - 8 - 10 g
  • Nadev
  • jabuke - 1 komad, velika
  • šećer - 3 supene kašike, s vrha
  • kravlji maslac - 20 - 25 g
  • brendi - 1 čep /jak aromatičan/
  • sok od limuna - 3 supene kašike /ili od limete/
  • ulje - za prženje
  • šećer u prahu - za posipanje, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Siguno ne postoji osoba kojoj piroške nisu vratile lepe uspomene. One su raskošne, mekane, ukusne i mogu da budu spremljene sa različitim punjenjima - slatke ili slane.

Takođe, umesto da se prže, one mogu da se ispeku u rerni, tako što se prethodno premažu umućenim jajetom.

Ove slatke piroške iz mog detinjstva su pržene, tako ih pamtim. Jele su se tople i bile su mekane iznutra, sa tankom hrskavom koricom spolja. A njihovo punjenje je od jabuka - aromatične i ukusne - to je bila magija.

Piroške u ovom receptu su upravo takve.

Evo i kako da ih spremite:

1. Istopite kvasac i šećer u blago zagrejanoj vodici. Dok se aktivira, prosejte brašno u posudi i napravite kladenac, u kojeg sipajte jaje, blago umućeno sa prstohvatom soli, zatim maslac, kiselo mleko i na kraju aktivirani kvasac.

2. Umesite glatko testo za piroške, tako što ćete možda morati da u njega dodate još brašna, dok ne prestane da se lepi i postane jednostavno za oblikovanje. Ostavite ga da odmori 30 minuta, prekriveno čistom, pamučnom krpom.

3. Za to vreme ogulite i izrendajte jabuku. Ja sam koristila jednu veliku, ali mogu i dve manje ili srednje. Odmah pospite sokom od 1/4 limuna ili 1/2 limete i šećerom.

Sačekajte da pusti tečnost i tada dodajte 20 grama maslaca i stavite na umerenu vatru. Mutite dok se tečnost ne redukuje, a jabuka omekne i počne da se karamelizuje. Sipajte čep brendija i ponovo mešajte još jednu, dve minute. Ostavite punjenje da se malo ohladi.

4. Opušteno i blago naraslo testo razvijte na nabrašnjenoj i nauljenoj radnoj površini, na koru debljine 3-4 mm. Prstenom ili čašom isecite kružiće prečnika 9 cm. Isečke skupite u loptu i ostavite da se otpuste, dok oblikujete prvu šaržu.

5. Stavljajte po kašičicu jabuka, raspoređujući ih lagano bez stizanja do krajeva kružića. Uhvatite sa oba hraja i skupite ih dobro stiskajući i oblikujući nešto poput češlja. Lepo zatvorite, da bi punjenje izlazilo.

Na isti način nastavite i sa ostatkom testa.

6. Gotove piroške sa nadevom poređajte na blago nabrašnjenu radnu površinu ili tepsiju da se ne bi zalepile i premažite ih s malo ulja, da se ne bi uhvatila korica.

Ako ćete ih direktno peći, poređajte ih u tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Ostavite ih na 20 minutica.

7. Zagrejte obilnu količinu ulja na umerenoj vatri - 5, 6 stepen od 9. Pržite neobične piroške sa jabukama dok ne postanu zlatkaste i izvadite ih na kuhinjski papir, koji apsorbuje višak masnoće.

8. Poslužite tople, tako što po želji pospete šećerom u prahu. Ja više volim bez njega, ali svako ima različit ukus, tako da vi izaberite.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: