Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Kavarma»Leskovačka mućkalica

Leskovačka mućkalica

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Leskovačka mućkalica
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
115 min.
Ukupno
135 min.
"Leskovačka mućkalica je nadaleko čuveni srpski specijalitet, čiji recept vam sada predstavljamo."

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 600 g (vrat ii but)
  • mesnata slanina - 100g, ili šunka
  • crni luk - 2 glavice (oko 400 g)
  • paradajz - 2 komada (oko 300 g)
  • crvena paprika - 3 komada, pečena i oljuštena
  • suve paprike - 2 komada
  • ljute paprike - 1 komad, suva
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • sušeno povrće - 1 kašika
  • ulje - 60 ml
  • kumin - 2 prstohvata
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - za posipanje, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ovo jelo sa juga Srbije svima je veoma blisko po ukusu i svako ko ga jednom proba postaje mu veran obožavatelj. Mućkalica je bogata ukusima i može da se jede kao mezetluk, ali i kao osnovno jelo.

Karakteristično za ovo jelo je to što se meso za Leskovačku mućkalicu peče prethodno na roštilju. Neki kažu da je Leskovačka mućkalica nastala kao rešenje da se iskoristi preostalo roštilj meso od prethodnog dana, ali nećemo baš ići u te detalje. Važno je da baš taj ukus mesa pripremljenog na roštilju daje specifičnu aromu mućkalici.

Svinjsko meso može biti nasečeno na šncle i one se onda pripremaju na jakom roštilju. Druga varijanta je da se od mesa naprave ražnjići.

Cilj je da meso ne bude potpuno pripremljeno, već da iznutra ostane al angle, jer mu kasnije predstoji još jedna termička obrada.

Zapečaćeno meso na roštilju (može i na gril tiganju) ostavlja se da odmori, zatim se reže na komade veličine zalogaja i tada se sprema. Ako ste napravili ražnjiće, onda se meso ne seče dodatno.

Kada ste prvi deo pripreme završili, prelazite na pripremu povrća.

Luk nasecite na tanka rebarca i upržite ga do svetlo zlatne boje u ulju. Od vašeg ukusa zavisi kako ćete naseći luk. Neko ga voli krupnije, neko sitnije.

U gotov luk se dodaju sitno seckane paprike, pečene i suve, kao i kobasica (suvo meso). Možete korisiti mesnatu slaninu ili čunku, ali je naš savet da ne budu previše dimljene, kako aroma dimljenog mesa ne bi preuzela kompletnu aromu jela.

Upržite na kratko, dodajte meso sa roštilja u komadima i dodajte vodu, toliko da prekrije namirnice.

Dodajte sušeno povrće, so, biber i kumin i ostavite da se krčka 1 sat pod poklopcem.

Ako mućkalicu pripremate kao mezetluk, na kraju pojačajte vatru da tečnost ispari i da ostane samo masnoća. Kada je pripremate kao glavno jelo, trebalo di da ima i malo softa.

Dolazi trenutak kada dodajete paradajz i beli luk. Očistite ih i sameljite ih ili ih naseckajte veoma sitno. Dodajte ih u jelo i ostavite ga da se dinsta još 20 minuta.

Ovo jelo sa juga Srbije je poslužuje toplo i po želji se pospe krupno naseckanim listovima peršuna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: