Cureki

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Cureki
Fotografije: marcheva14
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
2
"Jedan kulinarski izazov, sa kojim, verujemo da ćete se izboriti sa prefinjenošću, posebno kada imate pod rukom sličan isprobani recept"

Potrebni sastojci

  • Kvasac
  • brašno - 150 g, Manitoba
  • voda - 120 ml, sobna temperatuta
  • kvasac - 1 kockica
  • Testo
  • sveže mleko - 200 ml
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • kora pomorandže - od 1 pomorandže, izrendana
  • mahleb - 14 g
  • šećer - 300 g, kristal
  • mastiks - 3 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • jaja - 4 komada, veličina M
  • brašno - 400 g, obično
  • brašno - 450 g, Manitoba
  • maslac - 100 g, istopljeni
  • za premazivanje
  • žumanca - 1 komad, umućeno u 2 supene kašike vode
  • bademi - filirani, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - uključena na 170 stepeni

Koristi se pljosnata tepsija, obložena papirom za pečenje.

Priprema

Za potkvas u samu posudu miksera se sipa brašno, voda, kvasac i smesa se muti metalnom žicom za mućenje. Ostavlja se u posudi da se aktivira.

U mermerni avan ili drugi sličan se sipa 1 supena kašika šećera i makstiks. Izdrobi se u prah.

Mešenje

U kaserolu se sipa mastiks, sveže mleko, maslac iseckan na kockice, (100 g) izrendane kore pomorandže, začin mahleb, vanila, 1 prstohvat soli i ostali šećer. Stavlja se na slabu ringlu dok se šećer ne istopi i mastiks, uz mešanje, smesa ne treba da provri.

Skida se sa ringle i hladi se 10 minuta i dodaju se jaja, tako što se muti metalnom žicom za mućenje. Smesa se sipa u posudu kod kvasca i muti se na srednjoj brzini miksera, otprilike 5 minuta.

Dodaje se brašno i ponovo se muti u početku na slaboj brzini, a zatim na srednjoj brzini miksera, otprilike 15 minuta. Nakon što se oblikovalo grubo testo, u malim porcijama se dodaje istopljeni maslac i mesi se još otprilike 7-8 minuta.

Dobija se jako, elastično testo.

Vadi se iz posude miksera i stavlja se u veliku blago maslinovim uljem nauljenu posudu, prekriva se svežom folijom i ostavlja se da naraste na otprilike 1-1/12 sati dok se u potpunosti popuni posuda.

Naraslo testo se deli prvo na dva dela, a zatim se svaki deo deli na još 4 komada testa. Od svakog se oblikuje fitilj dužine oko 50-60 cm. Četiri fitilja se stavljaju jedan na drugi sa malim rastojanjem između. Prepliću se, zahvataju se prvo u gornjem njihovom delu, nakon toga da bi bilo lakše mogu da se markiraju fitilji sa 1-2-3-4.

Fitilj 4 se prebacuje preko fitilja 2, fitilj 1 iznad fitilja 3, fitilj 2 iznad 3. Ponovo se ponavlja dok se ne završi sa fitiljima. Tako će se oblikovati ova pletenica, koja je veoma karkateristična za kolač, lepa četvorostruka pletenica.

Prebacuje se u tepsiju, postaje veoma veliki i dugačak kolač, i zbog toga sam ga stavila dijagonalno, i ponovo se ostavlja da naraste otprilike 30-40 minuta. Na taj način se plete ostatak testa.

Za to vreme se zagreva rerna na 170 stepeni.

Umuti se žumance sa vodom i premazuje se četkom. Odozgo se obilno posipa filiranim bademima, kod ovog grčkog kolača (Greek sweet Mahlab bread - Tsoureki) uvek se posipa filiranim bademima.

Peče se na 165-170 stepeni otprilike 50-60 minuta.

U principu, ovaj kolač koji veoma podseća na milibrot, pravi se uglavnom za Uskrs, takođe i za Božić, ali u svakoj poslastičarnici je prisutan tokom cele godine.

Što se tiče začina obavezni su mahleb i mastks. Mahleb se veoma koristi u arapskoj kuhinji, on ima aromu koštice divlje trešnje ne postoji način da se zameni, ali oni se mogu naći u arapskim prodavnicama i prodaju se na merenje.

Mastiks je vrsta veoma aromatične smole, u malim kesicama po nekoliko zrna, nemam predstavu da li se prodaje kod nas, nabavljam ga iz Grčke.

Da bi se dobio dobar kolač, trebalo bi da se koristi jako brašno, takvo brašno je Manitoba, ono testu daje izuzetnu elastičnost. Takvo brašno može da se kupi u mreži prodavnica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: