Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Hobotnica sa povrćem iz rerne

Hobotnica sa povrćem iz rerne

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Hobotnica sa povrćem iz rerne
Fotografije: Vladka Panaiotova
4 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
110 min.
Ukupno
125 min.
Porcije
4
"Za ljubitelje morskih plodova - hobotnica sa povrćem iz rerne."

Potrebni sastojci

  • hobotnica - 1 kg
  • limun - sok
  • vinsko sirće - 1 kašika
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 2 kom.
  • slatka mlevena paprika
  • peršun - iseckan
  • crne masline
  • kiseli kapar
  • beli luk - 2 čena
  • biber - mleveni
  • so
  • lovorov list
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • belo vino - 150 dl
  • bukovača - 200 g
  • šargarepa - 2 komada
  • krompir - 1 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Hobotnicu je najbolje zamrznuti prije nego je pripremate u pećnici kako bi bila mekša.

Hobotnica se stavi u veći lonac i vrlo laganu vatru, zaliti sa sokom limuna i poklopiti na 25 minuta. Možete joj okrenuti glavu iznutra prema van. Otpustiti će svu nečistoću. Nakon proteka vremena, izvadite je i ostavite sa strane da se hladi.

Krompir narezati na čevtrtine pa dodati sirće. Krompir će odmah upiti deo sirćeta i neće se raspasti u pečenju.

Sada dodati krupno rezani luk, paradajz, mlevenu papriku, crne masline, malo kapara, beli luk narezan na tanke ploške, ljute papričice, biber i so.

Ubaciti i list lovora pa zaliti sa domaćim, a ako nemate domaće, onda ekstra djevičanskim maslinovim uljem i bijelim vinom. Sve dobro promešati. Dodati i bukovače.

Hobotnicu oprati pod mlazom hladne vode.

Rasporediti je preko gljiva pa zaklopiti ili zatvoriti alu folijom i staviti peći 45 minuta na 200 C.

Nakon proteka vremena izvaditi i promiješati pa vratiti natrag na istu temperaturu narednih 20 minuta.

Sada sve opet promiješati i vratiti posljednji put u rernu na 20 minuta, ali pojačati temperaturu pećnice na 230 C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: