Način pripreme
Bademi se blanširaju prethodno veče. Za taj cilj se stavlja voda da provri i kada se to dogodi, isključi se ringla i bademi se sipaju u vodu.
Računa se tačno 1 minuta od njihovog stavljanja, zato što ukoliko stoje duže vreme u vrućoj vodi počeće da omekšavaju i prelaze na kuvanje.
Kada prođe tačno jedna minuta, brzo se procede kroz đevđir i operu se hladnom vodom.
Isceđeni bademi se raspoređuju negde u tanjem sloju i lagano se suše.
Nakon toga sa svakog badema mora da se skine ljuska. Veoma je jednostavno. Treba samo jednom rukom da se drži badem, a drugom da se stisne jedan kraj i badem izlazi na drugi. U slučaju da se neki badem zainati, treba samo malo da se pocepa ljuska sa jedne strane i sa druge strane da se stisne kao što je i proces, kako bi badem ponovo izašao na jednostavan način. Moguće je da badem izleti negde u sobu i zbog toga je dobro da se usmeri ka dlanu ruke koja ga drži.
Ovaj postupak se sprovodi sa svim blanširanim bademima. Na kraju se stavljaju u neku posudu koja može biti prekrivena, puni se vodom da ih prekrije i ostavlja se u frižideru preko noći.
Sledećeg dana bademi se dobro iscede i mogu ponovo blago da se posuše.
Bademi se stavljaju u secka i melju se dok ne postanu fini komadići.
Tada se dodaje šećer, esencija badema i liker. Meša se kašikom i dodatno se melje dok ne postane glatka pasta. Dovoljno gusta da može da se oblikuje kao testo.
Bilo bi dobro da se gotova pasta ostavi na pola sata u frižideru ili na kratko u zamrzivaču da bi se blago stegla pre nego što se oblikuju bombone.
Po želji pasta se deli na dva dela i jedan se meša sa kokosovim ljuspicama.
Od cele paste se oblikuju male loptice, tako što se svaka uvalja u šećer u prahu. U početku će izgledati dosta beli od šećera u prahu, ali veoma brzo većinu njih upije vlažna pasta, zato ukoliko želite da imaju snežnobelji izgled, mogu ponovo da se lagano uvaljaju pre serviranja.
Ako će se praviti glazura, čokolada se izlomi na kockice i istopi se na pari. Kada se skine sa ringle, kapne se malo ulja u čokoladu i dobro se promeša.
Bombone se prelivaju istopljenom čokoladom i svaka se posipa kokosovim ljuspicama. Ja sam koristila samo 1/2 čokolade koju sam imala, i bilo mi je dovoljno za 8 bombona od ukupno 30 dobijenih.
Snežne loptice od badema treba da se drže u frižideru, inače su dosta mekane. Može čak i u zamrzivaču, samo treba pre serviranja da se izvade nekoliko minuta ranije kako bi se opustile.