Način pripreme
Istopimo svinjsku mast na pari i ostavljamo je da se blago ohladi i pomešamo je sa kiselim mlekom, u kome smo prethodno rastvorili amonijak sodu da naraste.
Mešamo i postepeno dodajemo brašno koje je prethodno prosejano kroz sito.
Zamesimo dobro i elastično testo, uvijamo ga u streč foliju i stavljamo ga u frižider na jedan sat.
Od ohlađenog testa kidamo loptice veličine oraha i spljeskamo dlanom. U sredinu svakog se stavlja četvrtina parčeta ratluka i orah. Ponovo se pomoću dlanova oformi loptica.
Poređamo slatke snežne loptice sa ratlukom u posudu za pečenje postavljenu papirom za pečenje, blago namazanim maslacem.
Pečemo na srednjoj rešetki, na 200 stepeni sa uključenim ventilatorom u rerni dok ne bude gotovo.
Izvadimo posudu iz rerne i dok je još toplo posipamo šećerom u prahu, pomešanim sa vanilom.
Pokrivamo kolače sa ratlukom krpom na 10 minuta da ostanu mekani.