Način pripreme
Radi se ručnim mikserom. Pripremite pleh sa gnezdima za kolače (kalup za mafine). Nemojte ga premazivati masnoćom. Kapsule za papirne kekse takođe nisu masne.
Recept započnite nadevom i mućenjem sira i pavlake u gustu i vazdušastu smesu dok tragovi ne počnu da ostaju vidljivi na zidovima posude. Dodajte vanilu, narendanu koru pomorandže i promešajte. Ostavite po strani.
Započnite pripremu i obradu testa, umutite jaja i šećer mikserom do bele boje. Pažljivo dodajte mleko u mikser na najmanjoj brzini, seme maka, prstohvat soli i vanil i koru od limuna.
Dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte špatulom prolazeći i do samog dna posude. Na kraju, rastopljeni maslac se dodaje iz tri puta, a nakon svakog dodavanja maslaca se dobro muti dok se potpuno ne ujednači. Radite sa mikserom na maloj brzini.
Nadev se stavlja u špric sa dugim vrhom. U šupljine kalupa za mafine stavite papirne korpice za mafine i u njih testo stavljajte kašikom za sladoled - napunite oko 2/3 zapremine. Pomoću šprica sa dugim vrhom ubrizgajte nadev u testo i ubrizgavajte dok se testo dobro ne napuni.
Pecite na 170 stepeni oko 25 minuta ili dok čačkalica, kojom probate, ne bude suva. Ostavite kolače u kalupu oko 10 minuta i izvadite da se potpuno ohlade. Kašičicom stavljajte tamni džem u rupu koja je nastala tokom pečenja.
Napomena: Filadelfija sir može se zameniti običnim krem sirom. Za džem možete koristiti džem od domaće maline prijatnog kiselo-slatkog ukusa, koji se odlično slaže sa ukusom blago slanog sira. Seme maka daje ovim kolačima veoma prijatan ukus i aromu. Izuzetno jednostavan i brz recept za pripremu.