Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Orasnice»Posni uskršnji kolačići sa nadevom od oraha

Posni uskršnji kolačići sa nadevom od oraha

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661215k177
Posni uskršnji kolačići sa nadevom od oraha
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 6
19/07/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
17 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
30
"Napravite više ovih posnih kolačića - nestaju u sekundi"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • šarlan - 1/3 šolje + 1 supena kašika za dodatno mešenje
  • voda - 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • vanila - 1 kesica
  • šećer u prahu - 6 supenih kašika + za uvaljati
  • integralno brašno - oko 1 i 1/2 šolja
  • kukuruzno brašno - 1 šolja
  • Nadev
  • orasi - 5 supenih kašika, iseckani
  • suncokretove semenke - 3 supene kašike, sirove
  • susam - 3 supene kašike
  • smeđi šećer - 4 supene kašike, kristal
  • cimet - 2 prstohvata
  • voda - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Šolja za čaj = 250 ml

U dubokoj posudi (metalnoj) pomešamo suve sastojke za testo: 1 šolja integralnog brašna, 1/2 kukuruznog brašna i šećer u prahu.

Posebno u šerpi mešamo vodu sa šarlanom (nerafinisano suncokretovo ulje). Stavljamo na ringlu i čim provri, sipamo sodu za hleb i vanilu u prahu i skidamo sa ringle.

Vrućom smesom zalivamo suvu smesu mešajući drvenom mutilicom / velikom kašikom.

Zgušnjavamo smesu s još otprilike 1/2 integralnog i 1/2 kukukruznog brašna dok se ne dobije meko, blago lepljivo testo.

Na kraju zalivamo 1 supenom kašikom šarlana po tostu i dodatno ga mesimo rukom.

Sledi da pripremimo nadev za uskršnje kolačiće tako što u posudi pomešamo sirove orašaste plodove (usitnjene), sirove suncokretove semenke, susam, cimet, smeđi kristal šećer i sasvim malo vodice koliko je potrebno kako bi se namočio kristal šećer. Ravnomerno mešamo.

Testo delimo na male loptice (oko 3 cm) tako što bi bilo dobro da dlanove namažemo šarlanom da se ne bi lepilo.

Uzimamo prvu lopticu, prtiskamo dlanovima i prstima dodatno oblikujemo kao okrugli biskvit, tako što blago istanjimo krajeve tako da budu tanji od sredine.

Sipamo otprilike 1 kašičicu nadeva u sredinu kružića i sakupljamo krajeve (pazeći da se testo odozgo ne iskida). Zatvaramo rupu tako što spljeskamo prstima skupljene krajeve i okrećemo kolačiće sa nadevom tako da slepljeni deo pada odozdo.

Lagano spljeskamo kako bi se dobila blago spljeskan okrugli punjeni kolačić i sve četiri strane uvaljamo šećerom u prahu.

Isto ponavljamo sa drugim lopticama testa i nadevom od oraha tako što gotove kolačiće ređamo na rastojanju u tepsiji koju smo prethodno podmazali šarlanom.

Ukusne orasnice pečemo na 180 stepeni otprilike 17 minuta tako što oko desete minute, ukoliko su se dovoljno zapekli sa donje strane, uključujemo rernu tako da ostalih minuta peče samo sa gornje strane.

Dobija se otprilike 30 sredenje velikih posnih kolačića koji su savršeno hrskavi, ali ukoliko želimo da blago omeknu, uzimamo ih i još tople iz rerne ih zatvaramo u kutiju za kolačiće.

Neverovatni posni uskršnji kolačići sa nadevom od oraha - omiljeni malima i velikima!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: