Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Crno bela torta sa maskarpone filom

Crno bela torta sa maskarpone filom

Boki LazicBoki Lazic
Kuvar
241389462974
Crno bela torta sa maskarpone filom
Fotografije: Boki Lazic
1 / 3
02/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
10
"Kada pojedemo parče crno bele torte, ukažu nam se sve dugine boje"

Potrebni sastojci

  • maslac - 60 g
  • mleko - 100 ml
  • brašno - 240 g
  • soda bikarbona - 1 s.k
  • kakao - 70 g
  • žuti secer - 100 g
  • šećer - 100 g
  • jaja - 4 kom.
  • kisela pavlaka - 150 g
  • kafa - 120 ml
  • Maskarpone fil
  • maskarpone sir - 250 g
  • šećer u prahu - 2 k.k
  • slatka pavlaka - 150 ml
  • Čokoladni fil
  • mleko - 500 ml
  • žumanca - 4 kom.
  • šećer - 100 g
  • gustin - 30 g
  • maslac - 30 g
  • kakao - 10 g
  • tamna čokolada - 70 g, min 70% kakaa
  • slatka pavlaka - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Kora

Da biste pripremili kore, potrebno je da zagrejete rernu na 180 stepeni. Dva kalupa, prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje i podmažite maslacem.

Mleko i maslac zajedno istopiti na laganoj vatri i ostaviti da se smesa ohladi. Tamni i beli šećer mutiti sa jajima dok se smesa ne podupla.

Smesi dodati brašno i kakao, sodu bikarbonu, so, smesu sa mlekom i kiselu pavlaku, pa još jednom sve kratko umutiti mikserom dok se smesa lepo ne sjedini.

U smesu dodati toplu kafu i promešati. Sipati smesu u kalup i peći u rerni oko 25 minuta. Ponoviti postupak sa drugom korom.

Maskarpone fil

Umutiti slatku pavlaku sa šećerom, dodati maskarpone sir, pa mikserom mutiti dok smesa ne postane ujednačena i gusta.

Čokoladni fil

Staviti mleko u šerpicu da se zagreje dok ne provri. U posebnoj posudi sjedinite žumanca i šećer. Žicom dobro sve umešati dok se smesa ne sjedini i postane kremasta. Dodati joj gustin i kakao, pa još jednom žicom sve umešati.

Još uvek toplo mleko postepeno dodavati ovoj smesi uz konstantno mešanje. Dobijenu smesu vratiti u šerpicu u kojoj se kuvalo mleko, i na laganoj vatri sve kuvati uz konstantno mešanje.

Fil je potrebno skloniti sa vatre kada je smesa kremasta.

U vreli krem dodajte maslac i čokoladu, pa sve dobro promešajte. Kada se krem prohladi, prekriti ga providnom folijom po vrhu i ostaviti u frižideru dok se ne ohladi.

Ohlađeni krem istresite u posudu za miksanje pa dodajte slatku pavlaku. Mikserom sve dobro promešajte.

U kalup za slaganje torte prvo stavite jednu koru, na koju je potrebno namazati maskarpone fil. Sledeću koru stavite preko pa fila, pa ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sav krem i kore.

Tortu je najbolje ostaviti 1h u frižideru da se stegne pre stavljanja završnog čokoladnog fila. Čoko fil ravnomerno nanesite po spoljašnjim stranicama torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: