Način pripreme
1. Orahe i urme bez koštica sameljite u mlenderu fino sa cimetom, dok ne dobijete homogenu smesu. Ako se lepi po ivicama, izgurajte do noževa i meljite još malo dok ne dobijete željeni rezultat.
2. Jedno jaje plus jedno žumance drugog umutite sa svežim mlekom. Belance odvojite za kasnije, obavezno u idealno suvoj i čistoj čaši. U mleko sa jajima sipajte pastu od oraha i mešajte dok ne dobijete idealno glatku smesu.
3. Stavite na umerenu vatru, maksimum 90-100 stepeni i mešajte dok se ne zgusne 10 minuta.
Želatin ostavite u hladnoj vodi na 3-4 minuta da se natopi.
4. Zgusnuti krem skinite sa vatre i sačekajte da temperatura malo padne. Ako imate kuhinjski termometar, izmerite, najbolje da padne na 80 stepeni.
Onda stavite želatin, dobro oceđen od vode. Dobro promešajte.
5. Da biste imali pravi mus, treba vam vazdušasta i mekana tekstua, a za to će se pobrinuti belance drugog jajeta koje smo odvojili. Umutite na pari na 60 stepeni 7-8 minuta sa medom. Na taj način belance će pobeleti i biće mekano, ali ne prviše, kao da mutimo samostalno bez meda. Cilj je da ima gustiu, ai na paru se dovoljno ugreje da ne bude živo.
6. Beli krem od belanaca sipajte u krem od oraha, koji se skoro ohladio. Mešajte lagano spatulom kružnim pokretima dok ne dobijete homogenu smesu.
7. Mus od oraha sipajte u čaše i stavite u frižider na 1 sat da se stegne.
8. Pre serviranja krema od oraha ukrasite ga orašastim plodovima, još urmi ili sušenim voćem.
Neka vam je slatko!