Način pripreme
1. Razdvojte brokoli na ružice, sačuvajte i panjiće u osnovi, njih isecite na krupne parčiče.
2. Stavite na ringlu vodu sa prstohvatom-dva soli. Kada provri, ubacite unutra brokoli sa panjićima i kuvajte 10 minuta.
3. Izvadite rešetkastom kašikom i prelijte povrće hladnom vodom. Ako procenite da panjići nisu dovoljno omekšali, možete da ih ostavite da vru još 2-3 minuta.
4. Ostavite brokoli da se ohladi, a za to vreme iscedite sok od limuna i očistite čenove belog luka.
5. Stavite u blender sve satojke - skuvan i ohlađen brokoli, beli luk, maslinovo ulje, orahe, samlevene bademe (mogu i celi), sveže isceđen sok od limuna, so i začine.
Sameljite u glatku konzistenciju.
Koristim blender, jer više puta ostavljam brokoli malo tvrđim, al dente - tako se bolje sačuvaju vitamini. Ali ako ste ih skuvali duže i mnogo su mekani, možete da koristite i ručni mikser. Sa njim i ako ne uspete da sameljete savršeno orahe, nije problem - ako se osećanju njegovi parčići u predjelu takođe je lepo.
6. Servirajte ukusno i zdravo predjelo od brokolija sa orasima i bademima u društvu krekera, grisina ili prepečenih kriški.
Prijatno!