Način pripreme
1. Orašasti plodovi se samelju na sitno i u njih se sipa mleko i pavlaka. Nije neophodno da bademi i lešnici budu oljušteni.
Smesa se stavlja na ringlu na umerenu vatru i u nju se sipa 100 g šećera. Kuva se 5-6minuta uz često mešanje.
2. Smesa se sklanja sa ringle i ostavlja da odstoji pod poklopcem 1 sat, nakon čega se procedi.
3. Žumanca se mute se preostalim šećerom (50 g). U njih se sipa mlečna smesa i stavlja se na paru uz neprestano mešanje 5-6 minuta. Temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.
4. Sipa se u posudu, pogodnu za odmrzavanje, koja se zatvara hermetički. Mašina za sledoled je još bolja varijanta, ako imate takvu.
Po želji u smesu za sladoled se dodaje još istucanih orašastih plodova.
5. Zamrzava se u zamrzivaču minimum 4 sata, a tokom prva dva se meša na 30 minuta (ako je u običnoj posudi a ne mašini za sladoled).
Druga varijanta je nakon što se jednom zamrzne da se izvadi na sobnu temperaturu na 5-10 minuta, posle se seče na parčiće i samelje u blenderu. Na taj način se umute kristali koji su se možda stvorili i mlečni sladoled postaje vazdušast i nežan.
Nek vam je slatko! Domaći sladoled sa orašastim plodovima je gotov.