Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sladoled»Mlečni sladoled»Domaći sladoled sa orašastim plodovima

Domaći sladoled sa orašastim plodovima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Domaći sladoled sa orašastim plodovima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
12 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
24 min.
Porcije
6
"Požurite, jer kašičicu po kašičicu domaći sladoled sa koštunjavim voćem će nestati iz posudice"

Potrebni sastojci

  • lešnici - 50 g
  • bademi - 50 g
  • orasi - 20 g (ili pistaći, oljušteni)
  • sveže mleko - 500 ml
  • tečna pavlaka - 250 ml, slatka
  • šećer - 150 g
  • žumanca - 5 koamda
  • esencija - 2 - 3 kapi gorki badem i lešnik ili samo jedan od ta dva
* merne jedinice

Način pripreme

1. Orašasti plodovi se samelju na sitno i u njih se sipa mleko i pavlaka. Nije neophodno da bademi i lešnici budu oljušteni.

Smesa se stavlja na ringlu na umerenu vatru i u nju se sipa 100 g šećera. Kuva se 5-6minuta uz često mešanje.

2. Smesa se sklanja sa ringle i ostavlja da odstoji pod poklopcem 1 sat, nakon čega se procedi.

3. Žumanca se mute se preostalim šećerom (50 g). U njih se sipa mlečna smesa i stavlja se na paru uz neprestano mešanje 5-6 minuta. Temperatura ne treba da prelazi 80 stepeni.

4. Sipa se u posudu, pogodnu za odmrzavanje, koja se zatvara hermetički. Mašina za sledoled je još bolja varijanta, ako imate takvu.

Po želji u smesu za sladoled se dodaje još istucanih orašastih plodova.

5. Zamrzava se u zamrzivaču minimum 4 sata, a tokom prva dva se meša na 30 minuta (ako je u običnoj posudi a ne mašini za sladoled).

Druga varijanta je nakon što se jednom zamrzne da se izvadi na sobnu temperaturu na 5-10 minuta, posle se seče na parčiće i samelje u blenderu. Na taj način se umute kristali koji su se možda stvorili i mlečni sladoled postaje vazdušast i nežan.

Nek vam je slatko! Domaći sladoled sa orašastim plodovima je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: