Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Domaća čokolada sa medom

Domaća čokolada sa medom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Domaća čokolada sa medom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
1
"Od domećeg nema ukusnijeg, posebno kada govorimo o čokoladi sa medom"

Potrebni sastojci

  • kakao maslac - 60 grama + 2 g za dodavanje na kraju
  • kakao - 40 grama prirodnog (100%)
  • med - 30 g (ili drugi zaslađivač po vašem izboru)
  • vanila - 1 kesica (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Stavite metalnu posudu u drugu posudu sa vodom i čim na dnu počnu da se stvaraju mehurići, kada se voda zagreje, stavite u posudu 60 grama unapred isečenog kakao maslaca.

Mešajte i čim počne da se topi, izmerite temperaturu kuhinjskim termometrom - trebalo bi da bude 40-46 stepeni.

Kada dostigne ovu temperaturu, sklonite posudu sa vatre - bez obzira da li je kakao maslac potpuno rastopljen ili ne.

Ako nije istopljen, kratko promešajte i otopiće se od toplote. Dodajte kakao i dobro promešajte. Zatim sipajte med.

Izmerite temperaturu i čim padne na 35 stepeni narendajte 2 grama kakao maslaca i ponovo promešajte. Možete aromatizirati vanilom.

Dobijenu čokoladnu masu sipajte u pravougaoni oblik i ostavite je da se ohladi i da očvrsne.

Sadržaj kakaoa u ovoj domaćoj čokoladi je 77%.

Domaća čokolada sa medom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: