Način pripreme
Spremamo nadev od pirinča tako što u šerpu sipamo vodu u koji čim provri sipamo varivo. Nakon njega dodajemo i šargarepu i luk - oljuštene i isečene na sitno.
Kada sve provri začinjavamo himalajskom solju, mlevenim biberom, kuminom, alevom paprikom i nanom (sušenom i mrvljenom na sitno).
Dok se ne skuva pirinač mešamo neprestano, da se ne zalepi za dno šerpe. Nakon što je gotov nade, ostavljamo ga da se blago ohladi.
Za pravougaonih 6 kalupa potrebno nam je 6 finih kora (1/2 pakovanja) pri čemu svaku od njih isečemo na 6 delova.
Mažemo kalupe šarlanom. Uzimamo prvo parče, mažemo polovinu nerafinisanim suncokretovim uljem, presavijamo na pola i stavljamo na dno kalupa.
Nadev podelimo na 6 delova. Stavljamo preko prve kore trećinu određene količine nadeva za tu piticu.
Sledeći red je od presavijenog parčeta kore kao harmonika, stavljamo preko raspoređenog pirinča i mažemo odozgo nerafinisanim suncokretovim uljem.
Ponavljamo iste redove - presavijena kora/nadev/harmonika kora/savijena kora/nadev i odozgo završavamo presavijenom korom kojo pokrivamo krajeva na unutra.
Celu proceduru ponavljamo i sa drugim piticama. Kore savijene kao harmonika doprinose da pitice budu vazdušastije. a ne suve i žilave.
Mažemo pitice odozgo šarlanom i pečemo na 180 stepeni oko 30 minuta dok korica ne postane zlatasta.
Vegan pitice sa pirinčem serviramo tople. Ukusne, aromatične, vazdušaste - sjajne tokom posta.