Način pripreme
Opranu i oljuštenu šargarepu isecite na krugove, pokrijte vodom u maloj šerpi i kuvjate 10 minuta. Čim omekšaju i voda skoro pa ispari šargarepu procedite i pasirajte, ostavite da se ohladi. Mekani kravlji maslac mikerom umutite sa šećerom na kratko.
Razbijte jaja, dodajte ga u maslac, vanilu, izgnječenu šargarepu i na kraju brašno, prosejano sa praškom za pecivo.
Kašikom mešajte, u smesu dodajte orahe, prethodno iseckane apartom za sečenje oraha.
Borovnice koje su predviđene za testo takođe isecite, ali je dobro da prođete prstima sa malo brašna tako da se ne zalepe - 2-3 supene kašike. Dobija se gusto testo, koje kad se podigne ne pada lako sa kašike.
Od ovako dobijene smese uzimajte kašičicom i sipajte keks u pleh, na dno stavite papir za pečenje. Poređajte na rastojanju jedan od drugog.
Keksiće pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Pecite 10-12 minuta sa ventilatorom.
Pečene keksiće ostavite da se ohlade u plehu. Dok su još topli i meki, to ne sznači da nisu pečeni i ne treba to da vas plaši.
Za vreme dok se hlade, napravite glazuru na sledeći naćin: U maloj posudi na vatri stavite 3 supene kašike kravljeg maslaca. Čim se ugreje dodajte 1 kašičicu šećera u prahu i 4 supene kašike svežeg mleka., mešajte neprestano dok se ne rastopi i konsistencija ne postane glatka. Aromatizujte vnailum i skinite sa vatre.
Dok je još topla glazura, rasporedite je preko keksića, razliva se lagano ili sipajte po jednu kašičicu. Treba da radite brzo, jer se steže.
Dok je još glazura mekana, odozgo stavite po 3 Borovnice.
Gotove keksiće poređajte na poslužavnik i pospite šećerom u prahu.
Keksići sa maslacem, šargarepom i orasima su gotovi.