Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Uštipci»Sečeni uštipci

Sečeni uštipci

Daniela RusevaDaniela Ruseva
Kuvar
2244895254
Sečeni uštipci
Fotografije: Daniela Ruseva
1 / 6
19/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
40
"Ne gledajte oblik, važno je kakav je ukus"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • sok od limuna - 1 kašika
  • so - 2 prstohvata
  • šećer - 1 kašičica
  • sir - 170 g
  • brašno - 20 kašika / pune/
  • ulje - za prženje
  • brašno - još malo, za mesenje
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja umutite u posudi viljuškom, dodajući so. U sredini posude preko njih sipajte kiselo mleko, a na njega sipajte prašak za pecivo i poprskajte sokom od limuna.

Ostavite da se aktivira i dobro promešajte. Dodajte iseckani sir i kašičicu šećera. Promešajte dobro. Dodajte 10 punih (sa vrhom) kašika brašna i ponovo promešajte.

Sipajte još 10 punih kašika brašna. Mešajte kašikom, podižući i povlačeći testo odozdo nagore dok se svo brašno ne upije. Dobićete teško, lepljivo testo.

Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ako se upije u smešu, ali ono ne bi trebalo da bude retko. Smesu sipajte na dobro pobrašnjenu radnu površinu i pomešajte sa još malo brašna, ali samo kratko, da se ne lepi za ruke. Trebalo bi da dobijete vrlo meko testo.

Ponovo pospite još brašna na radnu površinu i razvijte testo oklagijom u koru debljine oko 8 mm. Isecite čašom krugove prečnika 5-6 cm, a nožem - trouglove i romboide.

Pržite na dosta vrelog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Neka se prže 3-4 komada na početku. Uštipci padaju na dno posude, ali se nakon nekog vremena podižu i počinju lagano da bubre.

Na gornjoj strani malo pucaju. Kad se na dnu zacrvene, okrenite ih da se prže na drugoj strani.

Po želji pospite šećerom u prahu. Sečeni uštipci su spremni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: