Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Slane kiflice sa sitnim sirom (vurdom)

Slane kiflice sa sitnim sirom (vurdom)

VeselinaVeselina
Inovator
139471k
Slane kiflice sa sitnim sirom (vurdom)
Fotografije: Veselina
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Sa zadovoljstvom ćemo pojesti čak i više - sada ostaje da zasučete rukave i da ih pripremite"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 100 ml
  • kvasac - ½ kocke
  • voda - 50 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • brašno - 3 šolje
  • žumance - 1 komad + 1 kašika jestivog ulja
  • jaja - 1 komad
  • sitan sir - 240 g (vurda)
  • belance - 1 komad
  • kiselo mleko - 1 kašika
  • so - ½ kašičice
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u duboku posudu. Ugrejte sveže mleko u mikrotalasnoj, ali ne previše i u njega stavite pola kockice kvasca. Promešajte da se rastvori. Stavite šećer i 1 kašiku brašna i promešajte kašikom. Ostavite na stranu da se aktivira, pokriveno krpom.

U brašnu napravite udubljenje. Unutra sipajte kvasac i sveže mleko. Stavite so, ulje i vodu. Dodajte jedno jaje. Umesite meko testo. Testo treba da bude vazdušasto i meko. Premeseite ga na brašnom posutoj radnoj površini. Odvojite žumance od belanca, Stavite ih u posebne posude. Žumance umutite sa 1 kašikom ulja. Njime ćete premazivati kiflice.

Belance umutite žicom dok ne postane gust sneg. U belance stavite 1/2 kašičice soli, kašiku kiselog mleka i vurdu. Promešajte smesu kojom ćete puniti kiflice. Ostavite testo da naraste oko 30 minuta na toplom, pokriveno krpom.

Kada testo naraste, podelite ga na 10 jednakih delova. svaki deo formirajte u loptu. Svaku loptu razvucite u pravougaonik. Stavite nadev po širini i umotajte. Kako bi izgledalo lepše, možete pravougaonik od polovine naseći na trake, ali ne do kraja i zatim umotati.

Poređajte kiflice u pleh pokriven papirom za pečenje. Ostavite ih još 20 minuta, pokrivene krpom. Premažite ih smesom žumanaca i ulja. Pospite ih susamom. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Mekane, ukusne i vazdušaste.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: