Način pripreme
Pošto pretpostavljam da ne znaju svi šta je lavaš, pokušaću da objasnim. To je vrsta tankog hleba koji podseća na lepinju za giros, ali je veći. U većim prodavnicama se prodaje, samo morate obratiti pažnju. Veličina lista lavaša je približno 60 puta 40 i teška oko 80 g, ali možete ga pronaći i u manjoj veličini. Debljina ove vrste tankog hleba varira između 0, 2 i 0, 5 cm.
A evo kako pravim slani rolat bez pečenja:
Na svaki list lavaša namažite majonez (dodajem i malo pavlake). U prvi red sam stavio pola konzerve tunjevine. Nakon što dobro rasporedim ribu, stavio sam drugi list lavaša. Ponovo ga mažem majonezom i posipam kačkavaljem.
Ja koristim mocarelu, ali bilo koja vrsta sira bi bila pogodna. U trećem redu rasporedite majonez i narendajte kuvana jaja. Ovde dodam mirođiju, ali nije obavezna. U poslednji četvrti red, kao i u sve druge, ponovo stavljam majonez i tunjevinu. Smotam rolat i ostavimga u frižideru da se stegne bar nekoliko sati.
Za lakši rad ja koristim providnu foliju, na koju rasporedim lavaš i druge proizvode, a zatim umotam rolat od tunjevine uz pomoć folije.
U originalnom receptu ovaj rolat od lavaša i tunjevine se ne ukrašava. Iseče se na komade i služi se tako. Može se posuti sitno seckanim peršunom ili mirođijom.
Rolat sam ukrasio pavlakom. Delom sam dodao različite boje prehrambenih boja i ukrasio ga uz pomoć šprica. Nije obavezno da ga ukrasite, pa taj korak možete preskočiti.