Način pripreme
Recept za slani kolač koji možemo da spremimo veoma brzo na sledeći način.
Koristimo šolju za čaj - 250 ml da bismo izmerili količinu proizvoda.
U dubokoj posudi metalnom žicom za mućenje izmešamo sastojke: jaja, kiselo mleko, sodu, hladnu vodu, šarlan (nerafinisano suncokretovo ulje), himalajsku finu so, čubar, crni biber, alevu papriku. Na kraju postepeno dodajemo tri vrste brašna kako bi se mesa zgustila: tipsko, kukuruzno i integralno.
Operemo listove zelja. Isečemo unutrašnje dugačke drške bez uklanjanja centralne unutrašnje žilice na listu. Isečemo zelje na sitne trake. Dodajemo ga u slanu smesu za kolač i pažljivo mešamo kako bi smesa uspela da ga upije.
Premazujemo šarlanom i posipamo s malo brašna - mala okrugla tepsija. U nju rasporedimo smesu, tako da visina bude otprilike 3-4 cm kako bi kolač bio sipkast.
Pečemo na 200 stepeni otprilike 30 minuta tako što za vreme pečenja okrećemo tepsiju s vremena na vreme kako bi se ravnomerno ispekao. U slučaju da se oko 25. minute dovoljno ispekao sa gornje strane, uključujemo rernu da ga ispeče samo sa donje strane integralnog kolača.
Jednostavan i brz za pripremu - ukusan zlatni slani kolač sa zeljem i tri vrste brašna odgovarajuć kako za doručak, tako i za ručak sunčanog prolećnog piknika!
Neobično ukusno!