Način pripreme
Sipajte sveže mleko u duboku posudu i pustite ga da proključa. Kada se formira kajmak na površini i mleko počne da se diže, to znači da je skuvano.
Kiselo mleko dobro izmešajte.
Mešajte mleko drvenom kašikom i dodajte mu kiselo mleko uz neprestano mešanje.
Surutka počinje lagano da se odvaja i stvaraju se grudvice. Kada se to desi, dodajte sirće uz stalno mešanje.
Držite još nekoliko minuta i sklonite sa vatre.
Pripremite gazu, koju stavite na cediljku i sipajte smesu unutra. Ostavite da se ocedi.
Za to vreme pripremite tepsiju i stavite isceđeni domaći sir u nju, pa stavite tanjir preko toga.
Stavite težinu na tanjir da pritisnete sir.
Pripremite salamuru od vode, dodajte so i limunsku kiselinu.
Stavite na vatru i sačekajte dok se so ne istopi. Kada je spremna, uklonite salamuru i ostavite je da se ohladi.
Pogledajte sir da li se dobro ocedio i ako je isceđen isecite ga na sitne komade da biste mogli da ga stavite u teglu.
Nakon što ga ubacite u teglu, napunite je salamurom.
Zatvorite poklopcem i ostavite 40 dana da sazri, a zatim ga konzumirajte
Domaći sir sa kiselim mlekom i sirćetom je gotov.