Način pripreme
Kada pripremate kolač, uvek prosejte zajedno brašno i prašak za pecivo i pripremite kalup za pečenje, tako što ga premažete tankim slojem maslinovog ulja i pospete brašnom. Višak brašna otresite. Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Maslinovo ulje je obično, odgovarajuće za pečenje i nema miris maslina. Izaberite takvo ulje, koje može da se koristi i za pečenje.
Jaja umutite u vazdušast krem sa prstohvatom soli i šećerom, koji dodajte u etapama, da se lakše istopi i da smesa bude izdašnija. Nakon toga, dodajte kiselo mleko u koje ste prethodno dodali sodu (sačekajte da se aktivira) i sve promešajte.
Nakon toga dodajte maslinovo ulje i brašno sa praškom za pecivo, takođe u etapama i mešajte drvenom kašikom ili mikserom na manjoj brzini. Ako smesa spadne i nije toliko vazdušasta, ne sekirajte se, ponovo će se podići kod pečenja.
Smesu podelite na 2 dela. U jedan deo dodajte kakao i promešajte sve da se ujednači. Sipajte beli deo u kalup, pa preko njega sipajte deo sa kakaom.
Pecite na 180 stepeni ili na 160/170 stepeni sa uključenim ventilatorom oko 45 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo.
Uvek možete eksperimentisati i napraviti kolač sa šarama poput zebre ili kako se vama dopadne. Po želji, možete ga posuti šećerom u prahu, da ga ispečete sa sirupom po vašoj želji ili da mu dodate tečnu čokoladu.
Komentari