Način pripreme
Sitno iseckajte pola veće glavice luka.
Polovinu odvojite za sos od pavlake, a drugu polovinu stavite u mleveno meso.
Dodajte u mleveno meso i biber, kumin, so, prezlu i seckani peršun.
Umutite jedno jaje i umesite mleveno meso sa začinima veoma dobro, a zatim ga stavite u frižider da odstoji najmanje 2 sata.
Oljuštite i iseckajte krompir na debele štapiće.
Stavite ih u pleh u ne baš debelom sloju, dodajte ulje, so i malo vode (da ih ne pokrije) i promešajte.
Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 25 minuta ili dok ne vidite da su mekani i kada počinju da hvataju koricu, ali i dalje ne gore. Tečnost je tada gotovo u potpunosti isparila.
Dok se krompir peče, na ulju propržite drugu polovinu luka zajedno sa belim lukom.
Sipajte pavlaku, so i iseckani topljeni sir.
Pustite da se sos krčka na laganoj vatri 5-8 minuta.
Napravite ćuftice od mlevenog mesa veličine koju volite.
Kada je krompir spreman do gore opisane mere, izvadite posudu iz rerne i prelijte ga krem sosom. Promešajte lagano kako se ne bi slomili štapići krompira.
Stavite ćufte na vrh i lagano ih pospite masnoćom kako se ne bi isušile tokom pečenja.
Vratite u rernu na istu temperaturu i pecite 25-30 minuta ili dok ne ćuftice dobiju lepu koricu.
Previše tamna boja se ne preporučuje ako želite da žuftice ostanu sočne.
Ćufte sa krompirom, pavlakom i topljenim sirom poslužite toplo.